Početak » Značajni linkovi » Aktuelni savjeti » Krađe bankovnih kartica

Krađe bankovnih kartica

Turistička sezona je vrijeme kada se u nešto većem broju događaju krivična djela krađe i teške krađe, Takođe, primjetan je veći broj lica u pokretu, njihova smanjena pažnja i velike vrućine , ove okolnosti predstavljaju dobru priliku  za kradljivce, prevarante te počinioce  raznih krivičnih  djela koji upravo i koriste  navedene okolnosti kako bi vršili krivična djela i sticali protivpravnu imovinsku korist.

Bankovne kartice već odavno su postale uobičajeno sredstvo plaćanja u trgovinama, restoranima, a isto tako i sredstvo za podizanje gotovine na bankomatima. Povećanjem njihovog korišćenja raste i mogućnost krađa, prevara ili drugih oblika zloupotrebe.  Izvršioci krivičnog djela koriste različite modele i oblike načina izvršenja kako bi došli do materijalne koristi.

Kako bi neovlašćeno lice moglo koristiti Vašu karticu potreban mu je PIN broj, odnosno podaci koji su instalirani na magnetnoj („crnoj“) traci kartice. Jedan od najčešćih načina krađe podataka je postavljanje tzv. „skimmer“ uređaja na bankomatima ili u njihovoj neposrednoj blizini, a nijesu rijetki slučajevi praćenja džeparoša u periodu kada vlasnik kartice koristi istu, nakon čega  poslije izvjesnog vremena otuđuje novčanik  žtrve  ili joj/mu otima tašnu.  Međutim, interesantno je kada se  radi  o neovlašćenom postavljenju čitača magnetnih zapisa s minijaturnim kamerama ugrađenim na bankomatima, kako veoma za kratko vrijeme izvršioci ovih krivičnih djela dođu do velikog broja podataka.

U cilju preduzimanja mjera bezbjednosti i zaštite svoje imovine građanima bi smo uputili nekoliko savjeta prilikom korišćenja, čuvanja i zaštite bankovnih – platežnih kartica: 
Građanima i turistima savjetujemo:
1. Obavezno se potpišite na kartici u prostoru  koji je za to predviđen,
2. Čuvajte karticu jednako kao i gotovinu, i  nikada ne ostavljajte bez nadzora,
3. Slijedite uputstva  banke za korišćenje bankomata,
4. Prilikom unosa PIN broja na bankomatu obavezno drugom rukom zaklonite tastaturu bankomata i vidno polje kamere,
5. Ako je bankomat zadržao karticu odmah izvijestite banku – budite oprezni sa  onim licima koji vam nude pomoć, i to je jedan od načina da neko neovlašćeno dođe do vašeg PIN broja,
6. Prije podizanja novca pažljivo pregledajte otvor za karticu, tastaturu bankomata i kućište bankomata – ukoliko primijetite nešto neobično (oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje) nemojte ga koristiti već odmah obavijestite banku i policiju,
7. Budite oprezni prilikom korištenja bankomata na mjestima koja su slabo osvijetljena, pogledajte koja lica  se nalaze u vašoj blizini, pokušajte upamtiti njihov fizički izgled i način odijevanja,
8. Redovno provjeravajte stanje na svom računu,
9. Ne odgovarajte na pitanja i ne popunjavajte obrasce koje zaprimate elektronskom poštom i kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa – odmah obavijestite banku!

Posebno naglašavamo:  Karticu i PIN broj uvijek držite odvojeno i čuvajte od neovlašćenih osoba.
U slučaju da pretpostavljate  da ste oštećeni krivičnim  djelom odmah izvijestite policiju na broj 122.

U slučaju nejasnoća i dodatnih pojašnjenja možete kontaktirati i dežurni telefon Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja  kako bi dobili obavještenja o načinima rješavanja problema.

 

VAŠA DEFENDOLOGIJA


2 komentara

  1. larisa kaže:

    Hvala na informacijama!

  2. Emra kaže:

    Kod Vas uvijek ima korisnih informacija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s