Početak » Dnevni centar

Dnevni centar

Prostorija za radionice

Prostor za radionice

WEB SAJT:

DNEVNI CENTAR – WEB STRANICA

Centar za bezbjdnosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ u saradnji sa Centrom za romske inicijative iz Nikšića uz finansijsku podršku FAKT-a (Fond za aktivno građanstvo) su od 15. maja 2014 godine počeli sa realizacijom projekta „„Svratište za djecu ugroženu eksploatacijom od prosječenja“ u okviru “De facto Equal”, podržan kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

FAKT

 

 

download  Save the Children za BiH, Srbiju i Crnu Goru

download (3)

Prostor za radionice

INFORMACIJE O PROJEKTU:

Projekat je rezultat težnji Defendologija centra da se eksploatacija djece svih oblika svede na najmanju moguću mjeru. Svratište je kancelarija u kojoj djeca ugrožena prosjačenjem i dovedena u rizik da to budu, UVIJEK mogu potražiti pomoć i dobiti zaštitu. Defendologija centar će preduzimati sve one radnje koje su neophodne kako bi se djeca zaštitila od iskorišćavanja i bila lišena brojnih opasnosti koje ih čekaju na ulici.
Na ovoj stranici možete biti informisani o svim relevantnim aktivnostima.

Ulica nije moj domNakon završetka projekta 15.12.2014 godine Defendologija centar će kroz sekciju „Klub mladih defendologa“ nastaviti da pomaže, okuplja, upućuje djecu i njihove roditelje i ukazuje im na brojne opasnosti od eksploatacije prosjačenjem.

Ciljna grupa : su svi akteri sistema koji su od značaja za uspješno sprečavanje ekspoloatacije od prosjačenja na lokalnom nivou u Nikšiću. (CSR Nikšić, Uprava policije, NVO koje se bave ovom oblašću, romske i egipćanske organizacije civilnog društva, lokalna samouprava, naučne organizacije i drugi akteri).

Problem i njegove dimenzije: : Defendologija centar je prvo počeo da se bavi analizom i stručnim posmatranjem i istraživanjem ove oblasti. Vrlo brzo shvatili smo da se djecom ugroženom eksploatacijom u crnogorskom društvu skoro niko ne bavi. Ova djeca najčešće su iz populacije roma i egipćana. Članovi defendološkog centra su kao i brojni drugi građani svjedoci prosjačenja na javnim mjestima, prometnim ulicama, trgovima, trgovačkim objektima, vjerskim objektima i terasama ugostiteljskih objekata. U Nikšiću na ulicama milostinju najčešće traže djeca, žene sa sobom vode djecu kako bi kod građana izazvale sažaljenje. Prema zapažanjima članova ovog centra problem prosjačenja je aktuelan tokom cijele godine ali povećava se tokom državnih i vjerskih praznika, svadbi i za vrijeme turističke sezone. U obavljenim razgovorima sa djecom dolazi se do saznanja da su djeca primorana da prose i da određenu količinu dobijene milostinje odnose svojim roditeljima. Takođe, zabrinjavajuća je činjenica da ova djeca uglavnom ne pohađaju redovni (obavezni) školski sistem, nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju regulisan građansko-pravni status i kao takva odrastaju u jednom vrlo neprijateljskom okruženju. Vrlo često su predmet izrugivanja, sitnijih fizičkih napada od punoljetnih lica, a mogu postati i žrtve trgovine ljudima i drugim oblicima kriminalnih delikata. Njihova sudbina je neizvjesna, često mogu postati predmet seksualne eksploatacije, ekonomskog iskorišćavanja, podpadanja pod ropski položaj a moraju se povinovati negativnim „pravilima ulice“.

Svratište za djecu ugroženu eksploatacijom od prosjačenja

Logo  Svratišta

Pozivamo sve zainteresovane ljude, privatnike i preduzeća da nas kontaktiraju i skromnim doprinosom pomognu rad „SVRATIŠTA“.
Naš žiro račun je: 550-13604-11 PIB 02887142

WEB: WEB STRANICA DNEVNOG CENTRA

djeca

Fotografije izgleda Svratišta i kancelarije DF Centra:

Dio radova djece

Pravila rada


2 komentara

  1. NATASA BAROVIC kaže:

    humano

  2. NATASA BAROVIC kaže:

    MORA BITI DOBRO KADA ORGANIZACIJU VODE HUMANI I OBRAZOVANI LJUDI[-

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s