Tekst o sekti „Aum Shinrikyo 28.03.16

Crna Gora trpi tranziciono uticaje većih sekti iz inostranstva

U Crnoj Gori od 16 marta 2016 godine boravili su članovi neo religijske zajednice „Vrhovna istina sudnjeg dana“ (ALEF) – Aum Shinrikyo. Uspješnom akcijom crnogorske policije oni su identifikovani, što predstavlja dobar osnov za dalju kontrolu ove vjerske ekstremističke religijske grupe. Kod njih je zatečeno 205 elektronskih uređaja, kompjutera, telefona, USB stikova koji su bili predmet interesovanja policije. Crna Gora prema mišljenju Defendologija centra, nema pretjerene centre sektaške moći, već trpi tranziciono uticaje većih sekti iz inostranstva.

Poznato je da članovi ove neo religijske zajednice (Aum šinrikjo) u slobodnom prevodu „Vrhovna istina sudnjeg dana“ predstavljaju jednu od vrlo opasnih organizacija koje vjeruju u sudnji dan i novu religiju ili novi pokret. Termin “novi pokreti” zapravo se odnosi na viđenje svijeta čiji su nosioci pokreti koji posebno “dolaze sa Istoka: riječ je o kosmologiji u kojoj je svijet sačinjen od božanske materije, o antropologiji u kojoj je čovjek nosilac kosmičke iskre, o shvatanju egzistencije u kome reinkarnacija zauzima glavno mjesto i o predstavi o trajanju u kojoj je vrijeme ciklično, a vjerska istorija ne-istorična.” Zbog „derogativne i ‚maglovite‚ upotrebe reči ‚sekta‚ – kao nečeg što tobože odstupa od ‚prave‚ ili ‚pravoverne‚ crkve (nešto poput ‚jeresi“‚). Tako se, na primjer, termin i naziv novi religijski pokreti koristi kao oznaka za religijske organizacije od kojih se većina pojavila pedesetih godina prošlog vijeka.

defendologija-original

Međutim, problem se javlja upravo što se u te pokrete svrstavaju i oni koji su ranije nastali, ali su intenzivirali rad u periodu polovine prošlog vijeka. Iz kojih razloga ljudi pristupaju novim religijama, religijskim pokretima, pa i sektama? Da li je to zbog nezadovoljstva, razočarenja, inata, potrebe za promjenom, „snobizma“, otuđenosti, usamljenosti, potrage za izgubljenim identitetom, razočaranosti u Crkvu, i tome slično? Trebali bi se mnogi zapatiti!!! Neke sekte propagiraju terorizam, suicid, šire ideje o besmoslenosti življenja. Mali je broj sekti koje koriste nasilje u svojim vjerskim ceremonijama i ritualima a, ako ga i koriste, onda to nasilje ima teroristička svojstva. Zato je „jedina savremena sekta koja je sprovodila terorizam Aum Shinrikyo (Vrhovna istina).

Danilovgrad

Članovi ove religiozne skupine 20. marta 1995. godine pripadnici sekte su podmetnuli otrovni plin sarin u tokijskom metrou, koji je usmrtio 12 i povrijedio preko 5500 osoba, a nešto kasnije su podmetnuli plin u drugom gradu, od kojeg je umrlo 7 osoba;

Kacuja Takahaši poslednji član japanske verske sekte Aum šinrikjo uhapšen je 2012. On se krio 10 godina zbog optužbi da je njegova sekta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina u više odvojenih incidenata ubila ukupno 29, a ranila 6.300 ljudi.

U Tokiju je 2011. podignuta optužnica protiv čak 189 osoba, a na smrt osuđeno 13 lica, uključujući tu i lidera sekte Asaharu.

Autor: Slavko Milić, predsjednik Defendologije Crne Gore

Preuzeto: Spiritus Movens