Kolektiv. Tekst od 25.02.2016

Na linku Kolektiv,me (kliknite) možete preuzeti tekst pod nazivom „Koliko crnogorci posjećuju gatare i vidovnjake“.  Mišljenje članova Defendologija centra Crne Gore

Kolektiv.me

Koliko Crnogorci posjećuju gatare i vidovnjake?
2016-02-25 09:04:43 | IZVOR:Kolektiv.me

Vjerovanje, i traganje za svrhom postojanja, oduvijek je bilo prisutno u ljudskoj prirodi. Evolucijom čovjeka, ta nit se nije izgubila, već je dobila svoj nastavak u vremenu.

Foto: bljsak.net, ilustracija

Kod čovjeka je uvijek postojala potreba da zna, šta ga „čeka“ u budućnosti, kako da se ponaša i postavi, ili pak da u nekim trenutnim bezizlaznim životnim situacijama, traži pomoć, koja će ga „vratiti“ tamo gdje on to zahtijeva ili pak očekuje.

Posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo prisustva sve većeg broja vidovnjaka,gatara, iscjelitelja, koji nude svoje usluge, uz obrazloženje da će npr.nekome koga nikada nijesu ni vidjeli, niti o njemu znaju neke pojedinosti, pomoći u rješavanju problema.

Stoga smo riješili da pronađemo odgovor na pitanje, šta to pojedince tjera da vjeruju neznancima koji će im „proreći“ sudbinu, i kazati im šta ih očekuje u budućnosti?

Ne samo da današnji čovjek traži one ljude koje proriču sudbinu već i one ljude za koje vjeruje da mu mogu pomoći i izliječiti ga od različitih bolesti, savremenog doba. Ti krajnji oblici pomoći kreću se od alternativne medicine, pa čak do ispijanja čudnih napitaka kao što su “krv žabe” ili organi neki druge životinje, njihove izlučevine i slično. Defendologija centru su se javljali ljudi koji su na neki način osjećali nepravdu zato što nijesu uspjeli da se izliječe, ali im je kao ključni razlog od strane tih isjeljitelja navođeno da se nijesu pridržavali procedure ispijanja ili su “na svoju” ruku koristili druge napitke koji daju kontraefekat. Kada čovjek dođe u stanje bezizlaznosti npr. od bolesti kancera, on tada ali i njegova porodica ne žale da daju sve što mogu i imaju, (bilježeno je prodavanje pokućstva i imovine) kako bi mu pomogli i produžili mu život, tada se u pomoć najčešće kod nas u Crnoj Gori “čuje” za nekog ko nudi pomoć i navode primjeri kako je neko izliječen, a zanemaruje se zvanična medicina, objašnjavapredsjednik centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja „Defendologija“ Slavko Milić, za Kolektiv.me. 

Foto: novilist.hr, ilustracija

Iako bi se nekim logičnim razmišljanjem, takva vjerovanja i ponašanja vezivala za neka nerazvijenija društva, ipak nije tako. Kako objašnjava naš sagovornik, ova pojava je sada izraženija, jer se putem društvenih mreža i štampe, o njoj jasno govori.

“Činjenica da u teškim trenucima čovjek traži pomoć vračeva, jer je po njegovom mišljenju iscrpio sve mogućnosti, nema mnogo veze sa nivoom razvoja tehnike i tehnologije, koliko sa stanjem duha jedne društvene zajednice. Međutim, sada je ova pojava znatno izraženija, jer se otvoreno na društvenim mrežama, ali i nekim štampanim medijima govori o različitim magovima, vidovnjacima i prorocima. Nude se talismani sreće i neki drugi predmeti “šapica od zeca”, medaljon sreće, zdravlja i mnogi drugi predmeti za koje nije potvrđeno da imaju neko ljekovito svojstva”, ističe Milić za Kolektiv.me.

Čovjek kao biće koje misli, mora vjerovati u nešto, a svako ima slobodu da bira, šta će to biti. Naš sagovornik kaže da je čovjeku potrebna ideologija, religija, vjera, jer se upravo preko nje integriše u društvenu zajednicu, i zadovoljava svoju potrebu za pripadnošću, što je kako kaže, veoma bitno za pojedinca modernog duha.

“Izgleda da je veoma je važno današnjem čovjeku  da vjeruje u ono što im kažu vidovnjaci, iscjeljitelji, proroci i magovi. Činjenica je da su osobe nižeg obrazovnog nivoa spremnije da prihvate vjerovanja ovakvog sadržaja, ali i sama  bespomoćnost da riješe neka egzistencijalna pitanja  i osobe višeg nivoa obrazovanja primoravaju da potraže pomoć vidovnjaka. Ove pojave se na taj način ne mogu posmatrati, jer je klijentela tih vidovnjaka različita. Oni se čak  znaju pohvaliti da su liječili nekog političara, profesora ili uglednog člana zajednice, jer to povećava njihov rejting”, napominje Milić za naš portal.

Foto: nspm.rs, ilustracija

Sve je to dokaz, koliko daleko nas naša vjerovanja mogu odvesti. Pojedinci su ti koji sebi postavljaju granicu, i koju im u suštini, niko ne može nametnuti. Čovječanstvo je danas pred velikim izazovima, sa kojima mora biti spreman da se “uhvati u koštac”.

“Mišljenja smo da ove pojave neće postati dio prošlosti. Ove pojave poznate su ljudskom rodu od davnina, i traju do danas. Čak postoje i televizijski programi koji otvoreno propagiraju vidovnjake, gdje se gledaoci mogu direktno uključiti i postaviti pitanje vidovnjaku. Ti pozivi su nekoliko desetina puta skuplji od tarifiranja koje je za “običan” poziv.  Za inostranstvo on je i mnogo skuplji od toga. Najčešće se tarifira za minut razgovora, a razgovor traje nekoliko minuta. Ovdje se radi o zloupotrebi pojedinaca, uz njihov pristanak. Dakle, uvijek je bilo i biće pojedinaca koji neće posjedovati dovoljno kapaciteta da odgovore na brojne  životne izazove”, zaključuje Milić za Kolektiv.me.

Obaveza je čovjeka da “prihvati” sve što mu život pruža, i pronađe odgovore na pitanja, sa kojima se nikada ranije nije susreo. Koliko će uspjeti u tome, zavisi samo od njega, jer na kraju krajeva, on je “krojač svoje sudbine”.

ANKETA: Da li vjerujete vidovnjacima/gatarama?