Početak » ORGANIZACIJA » Šta je Defendologija? » Kriminologija » Maloljetnička delinkvencija

Maloljetnička delinkvencija

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG  - Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG - Nikšić

Opšta društvena scena u Crnoj Gori bitno je izmijenjena u odnosu na godine iza nas. Tu društvenu scenu prije svega odredjuju dva snažna društvena procesa – proces demokratske tranzicije i proces evropskih integracija.
Evropske integracije su nastojanje da se Crna Gora aktivno uključi u medjunarodne strukture gdje se podrazumijevaju ispunjenjavanje odredjenih obaveza, kriterijuma i standarda koje nameće medjunarodna zajednica. Važan dio tih obaveza se odnosi na gradjanska prava a posebno prava i kvalitet zaštite i postupanja prema onima koji su, na bilo koji način obespravljeni, marginalizovani i diskriminisani. Novi koncept društvene reakcije na kriminalitet, maloljetničku delinkvenciju mora se kroz proces reforme dovesti na nivo zaštite djece u sukobu sa zakonom , stavljajući u centar pažnje dijete, njegov razvoj i budućnost i prelazak sa starog modela suzbijanja društveno štetnih ponašanja i kriminaliteta maloljetnika na moderno maloljetničko pravosudje, sistemski povezano u najboljim interesima djeteta.
Maloljetničko pravosudje u Crnoj Gori nalazi se u procesu reforme, što osim nove legislative podrazumijeva i unapredjenje standarda rada u ovoj oblasti, kako bi se ostvario princip jedinstva djelovanja svih subjekata u društvu koji učestvuju u svim fazama postupanja prema djeci i maloljetnicima. I ako je to samo jedan od mnogih segmenata proučavanja pojave maloljetničke delinkvencije pored fenomenološkog i etiološkog aspekta, prevencije i pristupa koji se čini veoma interesantnim i to krivično-pravnog aspekta tj. Evropskih rješenja u toj oblasti.
Podizanje standarda na nivo stručne kompetentnosti veoma je težak i iscrpan posao koji očekuje Crnu Goru, ali i nama veoma bliske zemlje kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i sl. Evropske integracije u svakoj pori društva, veoma su zahtjevni postulati, nacionalni zakoni moraju se prilagoditi evropskim standardima. Cilj ovih reformi izmedju ostalog je stvaranje uslova za permanentnu obuku u funkciji unapredjenja postojećih i sticanja novih profesionalnih znanja ,stavova i vještina.
Imajući u vidu da je ulaga maloljetničkog pravosudja posebno složen proces, koji se u velikom svom dijelu oslanja na prevenciju i suzbijanje maloljetničke delinkvencije kao i nasilja nad djecom, ovaj rad ima za cilj da doprinese efikasnosti razmjene iskustava iz ove veoma široke oblasti.

Propisi o krivičnom pravnom položaju maloljetnika u našem pravu po uzoru na mnoge pravne sisteme, morali bi biti izdvojeni u posebnu cjelinu. Naprotiv, odredbe o maloljetnicima sačinjavale su samo odredjene djelove odgovarajućih zakona materijalnog, procesnog i izvršnog karaktera. Ovakva rješenja dovodila su do izvjesnih teškoća u primjeni u praktičnom dijelu. U uslovima kad se specijalizaciji praktičara iz oblasti maloljetničkog pravosudja nije pridavala skoro nikakva pažnja , neophodna je makar instrumentalizacija za primjenu propisa i izdvajanje u posebnu cjelinu ili zakonsko rješenje. Upravo time se teži ka cilju harmonizacije propisa sa medjunarodnim standardima u Crnoj Gori, što se može zaključiti i novim nacrtom Zakona o maloljetničkom pravosudju koji se nalazi na javnoj raspravi.
Prema Konvenciji UN o pravima djeteta, djeca koja su u sukobu sa zakonom imaju pravo na postupak uskladjen na unapredjivanju osjećaja dostojanstva i sopstvene vrijednosti djeteta , uz principe uvažavanja najboljih interesa djeteta , pravo djeteta na život , opstanak i razvoj , nediskriminaciju i aktivno učešće djeteta u svim postupcima koji ga se tiču. Prevencija maloljetničke delinkvencije jedan je od prioriteta svih potpisnica pa i Crne Gore.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s