Početak » ORGANIZACIJA » Šta je Defendologija? » Bezbjednost » Privatna bezbjednost

Privatna bezbjednost

Center for security, sociological and criminological researsh "Defendology"- Niksic MONTENEGRO

Center for security, sociological and criminological researsh „Defendology“- Niksic MONTENEGRO

Osnivanje sve većeg broja agencija za obezbjeđenje u Crnoj Gori ostvaruje jedan od ciljeva Zakona za zaštitu imovine i lica, a to je jednaka zaštita državne i privatne svojine. Obezbjeđivanje objekata, zaštita prirodnih dobara, «čuvanje» pojedinaca od ugrožavanja njihovog života, integriteta, privatnosti i ličnih prava, obezbjeđivanje transporta novca i dragocjenosti, kao i održavanje reda na javnim skupovima, «u rukama» su privrednih društava upisanih u Centralni registar Privrednog suda, odnosno «sekjuriti» ili agencija za obezbjeđenje. Poslovi zaštite mogu se obavljati samo na osnovu pisanog ugovora između naručioca usluga i agencije. U Crnoj Gori Policijska Akademija sprovodi osposobljavanje i stručno usavršavanje lica za obavljanje poslova zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti (sektor civilne bezbjednosti). Obzirom da njihova djelatnost podrazumijeva obezbjeđenje imovine, značajnih privrednih subjekata, te obezbjeđenje lica, pratnju transporta novca i hartija od vrijednosti, umjetnina i drugih dragocjenosti, neophodno je posebnu pažnju posvetiti kvalitetnom osposobljavanju za te kompleksne poslove.

Od osnivanja Akademije do avgusta 2010. godine, osnovna obuka za obavljanje ovih poslova realizovana je na osnovu Zakona o zaštiti lica i imovine („Službeni list RCG“, broj 29/05) i Pravilnika o načinu osposobljavanja, programu i načinu polaganja stručnog ispita za vršenje poslova zaštite lica, imovine i dobara („Službeni list RCG“, broj 7/06). U ovom periodu osnovnu obuku je pohađalo 703, a uspješno završilo 646 polaznika/ca.

Program osposobljavanja (sastavni dio Pravilnika) je realizovan kroz 15 dana ili 92 časa teorijske i praktične nastave. O završenom osposobljavanju polaznicima/cama je izdavana „potvrda“ o uspješnom pohađanju nastave na osnovu koje su polagali ispit pred Komisijom koju je obrazovao Ministar unutrašnjih poslova.

Nakon stupanja na snagu Zakona o nacionalnim i stručnim kvalifikacijama („Službeni list CG“, br. 80/08), te nakon detaljne analize dosadašnjeg sistema osposobljavanja zaštitara, Akademija je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i javne uprave i Upravom policije, pripremila standarde zanimanja: „Zaštitar lica i imovine“, „Pratilac vrijednosti“, „Tjelohranitelj“ i „Zaštitar tehničar“, koje je usvojio Savjet za stručno obrazovanje.

Nakon usvajanja ovih standarda zanimanja, Akademija je pripremila Program obrazovanja za zanimanje zaštitar lica i imovine koji je usvojio Savjet za obrazovanje odraslih, čime je novi program postao javno važeći i obavezujući.

Novi program se realizuje kroz 172 časa nastave (53 teorijske i 119 praktične), a njime je obuhvaćeno osam predmetnih oblasti.

Polaznicima koji uspješno završe obrazovanje, Akademija izdaje „Uvjerenje“, a stručna kvalifikacija za zanimanje se stiče nakon provjere znanja vještina i kompetencija koju, na osnovu Zakona o stručnim kvalifikacijama, sprovodi Komisija koju formira Ispitni centar.

Na osnovu „Rješenja o uspjehu na ispitu“, Ministarstvo nadležno za poslove rada izdaje kandidatu sertifikat, na osnovu koga Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave izdaje odobrenje za vršenje poslova zaštite lica i imovine.

U toku 2009. do avgusta 2010. godine, privredna društva i preduzetnici koji se bave zaštitom lica i imovine i detektivskom djelatnošću, nijesu bili zainteresovani za sprovođenje obuke lica koja angažuju za obavljanje tih poslova. Naime, u Crnoj Gori funkcionišu 32 privredna društva i preduzetnika registrovana za obavljanje ovih djelatnosti. Procjena je da je na ovim poslovima angažovano više od 3.500 lica, od kojih više od 60% nije osposobljeno za obavljanje ovih poslova, što znači da rade bez odobrenja za obavljanje djelatnosti.

U cilju stvaranja svih neophodnih preduslova za doslednu implementaciju novih zakonskih propisa, na inicijativu Akademije, održan je sastanak predstavnika Sektora za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor (MUP) i Odsjeka za popunu i zaštitu imovine i lica (Uprava policije) na kojem su dogovorene sljedeće aktivnosti:

– da Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave u saradnji sa Upravom policije, u što kraćem roku izvrši nadzor nad radom privrednih društava i preduzetnika koji se bave zaštitom lica i imovine;
– da Policijska akademija pripremi prijedloge programa obrazovanja za zanimanje „Pratilac vrijednosti“, „Tjelohranitelj i „Zaštitar tehničar“.

Ranije su zaštitu imovine i lica obavljali neobučeni za poslove obezbjeđenja, među kojima su portiri, stražari, recepcionari i često oni koji imaju samo osnovno obrazovanje. Sada, da bi neko mogao da se bavi ovim poslom mora imati položen stručni ispit za obavljanje fizičke zaštite, kao i da ispunjava uslove za držanje, nošenje i prenošenje oružja, utvrđene propisima o oružju. Osoba koja bi da se bavi ovim poslom, mora, osim što je državljanin Crne Gore i ima prebivalište u ovoj državi, imati najmanje srednju stručnu spremu. Mora biti zdravstveno sposoban, da nije pravosnažno osuđivan za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da za takvo krivično djelo nije pokrenut postupak


1 komentar

  1. Nasilje kaže:

    Postaje evidentno da policijska zajednica ne može sprečiti rast privatne bezbednosti i kada bi htela. Njen razvoj je uslovljen fizionomijom savremenog društva i vladinim reformama. Policija, međutim, ima i pravo i dužnost da igra savetodavnu ulogu prema vladi i lokalnim policijskim organizacijama kako bi privatna bezbednost služila interesima javnosti, čime Će ukupan kvalitet usluga na području javne bezbednosti porasti, umesto stagnirati ili nazadovati. Takođe je evidentna potreba, i jednog i drugog sektora da razjasne status, uloge i funkcije privatne bezbednosti, ali imajući u vidu prirodu posla koji obavljaju, mala je verovatnoća uspostavljanja stroge linije razgraničenja između dva sektora. Dve grupe deluju na kontinuumu na kojem su uloge i odgovornosti veoma jasne na oba pola, ali je teško spoznati sredinu tog kontinuuma. To je tzv. zajedničko područje na kojem policija, vlade i javnost očekuju od privatne bezbednosti demonstriranje odgovornosti i sposobnosti vršenja usluga koje po kvalitetu ne zaostaju za policijskim. To bi bilo omoguĆeno odogovarajućom regulativom i prihvatanjem opšte obavezujućih standarda. U interesu je subjekata privatne bezbednosti precizna regulativa i razvoj i prilagođavanje usvojenim standardima. Bez njih, klijentima se ne može garantovati kvalitet usluga, a privatna industrijska bezbednost neće biti predodređena da promoviše kvalitet i vrednosti. Standardi bi takoĐe učinili neopravdanim strah policije, uz uvažavanje stručnosti i veština službenika privatne bezbednosti i približavanje policijske profesije predstavi o ‘para-policijskim’ uslugama pa čak i ‘partnerstvu’. Standardi bi verovatno podigli cenu usluga privatne bezbednosti, ali ukoliko su niske cene usluga ispred kvaliteta, efektivnosti i odgovornosti, stvarna cena koštanja bi mogla biti još veća. U interesu je javne sigurnosti da lokalna policijska zajednica prepozna ulogu i vrednosti privatne bezbednosti uz istovremeno promovisanje potrebe za regulativom i prihvatanjem usvojenih standarda u industrijskoj bezbednosti. Pored standarda kojima se regulišu izvršne funkcije, odgovornost i nadzor, neophodno je uključiti i standarde za menadžment ljudskih resursa. U krajnjem, zajedničke potrebe će odlučivati ko šta treba da radi. Policija privatna bezbednost treba ipak da tragaju za rešenjem u kojoj Će dobitnici biti obe grupe i svakako narod Kanade. To će biti ostvarivo uz znanje i međusobno razumevanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s