Početak » Bezbjednost » Izašao iz štampe prvi broj časopisa „Defendologija MNE“

Izašao iz štampe prvi broj časopisa „Defendologija MNE“

Start here

111new111Izašao je iz štampe prvi broj teorijsko-stručnog časopisa za pitanja zaštite, bezbjednosti, odbrane, obuke, obrazovanja, sociologije, kriminalistike i kriminologije kao rezultat stručne aktivnosti Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“. Dolazi upravo onda kada se u zemljama našeg okruženja Defendologija konstitiše kao nauka o bezbjednosnim studijama, zaštiti bezbjednosti i odbrani. Od 2012. godine do danas prošle su četiri godine,  koje su obilježile put prema stručnoj i naučnoj mreži nacionalnog, evropskog i svjetskog znanja. Crnogorska defendologija je organizacija modernih bezbjednosnih shvatanja, naučno-stručna organizacija koja čini značajne korake u cilju definisanja standarda u svom radu. Do sada su predstavnici Defendologija centra Crne Gore učestvovali na preko dvadest međunarodnih i nacionalnih konferencija, učesnici su u izradi publikacija, ozbiljnih naučnih studija, stručnih uputstava a započet je rad na ozbiljnom naučnom časopisu koji stoji pred Vama. Defendologija centar je organizovao samostalno dvije stručne konferencije a u jednoj je suorganizator.

Časopis DFMNE1Organizaciji i pripremi ovog prvog broja časopisa pomogao je Evropski defendologija centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja iz Banja Luke, Republike Srpske. Časopis „Defendologija MNE“ rođen je u godini kada se u Crnoj Gori posebno u oblasti bezbjednosti događaju snažne promjene, dileme i nedoumice.

Crna Gora je zemlja koja teži učlanjenju u najveći vojni savez država. Časopis je mjesto za one koji podržavaju ili su skeptici u ovom pitanju , namijenjen je intelektualcima u redovima Vojske i policije, drugim stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, kriminalistike, kriminologije i pravnih nauka. Časopis je predviđen da se bavi aktuelnim temama iz oblasti časopisa i može biti tematski.

Proces pridruživanja EU sistemu donosi nove benefite, izazove  i oblike saradnje, kritičari su spremni da ističu sve nedoumice koje slijede u procesu pridruživanja. Slijede i novi bezbjednosni izazovi. Za skeptike, živimo u ne bezbjednom svijetu, punom rizika i bezbjednosnih prijetnji, drugi pak misle drugačije. Naučna i stručna javnost uglavnom ćuti. Časopis je način na koji oni mnogobrojni stručnjaci koji za too imaju znanja i želje objavbljuju svoja saopštenja i naučne kritike.

Brojni kriminološki i sociološki fenomeni zahtijevaju nova rješenja,  i multidisciplinarne pristupe, stojimo Vam otvoreni za pisane riječi.

Dragi poštovaoci pisane riječi, primjerke prvog broja časopisa možete naručiti na e mail: defendologijamne@gmail.com

VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s