Početak » Bezbjednost » Nasilje u sportu postaje ozbiljna prijetnja bezbjednosti

Nasilje u sportu postaje ozbiljna prijetnja bezbjednosti

Start here

Sportski navijači huliganskih pretenzija u grupama koje se većinom sastoje od jednog broja istih lica, koja jednako „žustro“ navijaju za sve sportske discipline u kojima igra reprezentacija Crne Gore  u fudbalu, sportski košarkaški, rukometni ili klub u nekoj drugoj sportskoj disciplini često ostaju neidentifikovani. Zapravo, njihova svrha nije isključivo navijačka već se sa pojedincima iz tih grupa manipuliše na hibridan način i u sitnom trenutnom interesu.

Huliganizam se događa kao manji incident koji se naknadno nastavlja po pravilu uz veći bezbjednosni rizik:

Ovih dana na Košarkaškoj utakmici 18. kola ABA lige u Nikšiću imali smo još jednom priliku da se uvjerimo da je huliganstvo zapravo fenomen kome se ne može pristupati površno ni sa jedne od odgovornih adresa. Huliganstvo je jednak problem lokalne samouprave, policije, socijalnih službi, redarskih službi i privatnih segmenata bezbjednosti. To je zbir podijeljenih odgovornosti, preciziranih nejasnim odredbama brojnih zakona. Nasilje u sportu i huliganstvo još uvijek nije ozbiljna prijetnja bezbjednosti i odraz je najčešće političkih reakcija i stavova u spoljnoj politici, kulturi, tradiciji koja posrće, padu moralnih načela i prodora kriminalnih struktura u klubove radi sopstvenih interesa na koje ne mogu ostati imuni navijači, dobronamjerni gledaoci, sportisti ali ni huligani. Duži vremenski period Defendologija centar naglašava postojanje „mrtvila“ u stručnim oblastima i činjenici da skoro ne postoje ozbiljne,  naučno utemeljene studije o nivou nasilja i potencijalnim nasilnim aktima u Crnoj Gori koji se događaju na sportskim manifestacija, kao ni ozbiljne studije o mogućim predvidivim vrstama sukoba između tih grupa. Relevantni podaci  o broju nereda od strane organizovanih grupa navijača ili huligana ne nalaze se objedinjeni i upotrebno dostupni istraživačima.  Kako se još uvijek naučna i stručna javnost nalaze u nedoumici na koji način treba sprečavati nasilje na sportskim manifestacijama, čime se pred njih stavlja problem prevencije i represije od strane državnih organa, nedostatka zakonodavne definisanosti ovog problema, time se u svijetu, pa i kod nas u Crnoj Gori, skoro svakodnevno događaju neredi i huliganizam na sportskim manifestacijama u manjem ili većem obimu.  Zakon o javnom redu i miru, Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i Zakon o oružju ne propisuje oštre prekršajno pravne sankcije za sve oblike nasilja. Nije rijetka pojava da se bilježe slučajevi korišćenja sportskih manifestacija za obračun sa vulnerabilnim grupama, osobama sa drugačijom seksualnom orjentacijom i slično.

Dublji rizik su gosti iz susjednih država:

Međunarodni karakter koji sport ima proizvodi ozbiljnu „dozu“ nebezbjednosti, posebno na ovim tranzicionim prostorima. Incidenti se stalno ponavljaju, i to ne samo kao nasumično ili organizovano nasilje, već i u obliku različitih kriminalnih aktivnosti.

Uostalom, o ozbiljnosti ovog problema u Crnoj Gori dovoljno govori formiranje određenog broja relativno ekcesnih navijačkih grupa, posebno na fudbalskim utakmicama ( Varvari, Fap mašina, Vojvode, Minersi itd), kao i određeni broj nereda na manifestacijama kao što je 04 januara u Nikšiću prije početka košarkaške utakmice ABA lige KK Sutjeska i KK Partizan u kome je lišeno slobode nešto više od 30 lica među kojima je bilo 35 % lica koji nemaju stečenu gornju granicu punoljetstva. Posjećamo Vasda je i ranije bilo u organizaciji klubova  borilačkih sportova (fizički napad na Džudo sudiju  u Herceg Novom), košarkaških i rukometnih utakmica (Govor mržnje na Cetinju), najnoviji prekid fudbalskih kvalifikacija Crne Gore u meču sa Rusijom  i slično.

Dobronamjerni posmatrači su u potencijalnom riziku:

nasilje u sportuSprotske događaje posmatraju i oni navijači koji su na manifestacije krenuli da bi uživali u igri. Na nesreću, njih je ponekad fizički nemoguće odvojiti od huligana usled opšteg stanja u kome se nalaze sportski objekti u Crnoj Gori, tačnije usljed zastarjelosti primijenjenih konstrukcijskih rešenja. Broj ulaza i izlaza, kao i broj tribina (u najvećem broju slučajeva radi se o jednoj) ograničen je.  Otuda svaka intervencija policije potencijalno može ugroziti i one koji nijesu učesnici nasilja, što dodatno odbija publiku i stvara sliku o opadajućem kvalitetu takmičenja u Crnoj Gori. Zatim, neophodno je uspostaviti razliku između nasilja u sportu, koje podrazumijeva nasilno ponašanje učesnika u igri (u fudbalu su tako uobičajeni grubi ili „nasilni“ startovi, koškanja, različiti primjeri nediscipline), i nasilnog ponašanja posmatrača. Iskustvo borbe protiv huliganizma u Zapadnoj Evropi pokazuje da u pojedinim situacijama nasilje može biti izazvano i agresivnim nastupom policije ili izrazito nepovoljnim rezultatom kao i neprofesionalnošću radnika privatnih službi bezbjednosti. Takođe, uočljiva je i nepovezanost regionalnih službi bezbjednosti između država, čime dolazi do neusklađenih odnosa između organizatora i gostiju i nepripremljenosti i državnih i privatnih službi bezbjednosti u prevenciji nasilja na sportskim manifestacijama i nedovoljno dobre organizovanosti u dolasku i odlasku posmatrača. Dobra usklađenost regionalnih službi bezbjednosti i uprava klubova – organizatora može predstavljati, imajući u vidu dugogodišnje sukobe i faktor pomirenja ljudi Zapadnog balkana kroz sport. Proaktivni rad podrazumeva da policija preduprijedi buduće kriminalne aktivnosti (postoji realna mogućnost da nasilje u sportu preraste u određeno krivično djelo), a ne samo da rješava trenutne predmete. Policija bi trebalo aktivnije da pristupi društvenom dijalogu, u našem slučaju, dijalogu o suzbijanju nasilja u sportu.

Govor mržnje na sportskim manifestacijama prisutan je u Crnoj Gori, to pokazuju nasilna dešavanja u različitim sportskim disciplinama, gdje su prisutne riječi koje izazivaju rasnu, vjersku i političku netrpeljivost, narušavaju evropske principe kojima teži naša zemlja.

VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s