Početak » Bezbjednost » Da li je Terorizam ISIS-a globalna prijetnja bezbjednosti na Balkanu?

Da li je Terorizam ISIS-a globalna prijetnja bezbjednosti na Balkanu?

Start here

defendologija-original.jpg

Najiopasnija teroristička organizacija u svijetu, koja vlada putem zloupotrebe religije Islama, ipak nije novina i nije tačno da se za ovu organizaciju (ISIL) govori skoro od „juče“ kako to često laički čujemo. Organizacija korijene vuče iz 2001. godine kada se grupa nazivala Tavil al Jihad, što znači Monoteizam i Džihad. Većini današnjih boraca Islamske države „očevi“ su ratovali u borbama širom Avganistana, pomagajući Talibane i Al Quaidu.download ISIS- ISIL čine Iskusni pripadnici nekadašnjeg vladara Iraka, Sadama Huseina i njegove garde. Sudeći po taktikama do sada upotrijebljenima na terenu, ISIL je sazdan od operativaca koji su nekada činili sigurnosno – vojnu elitu. ISIL svoje korijene vuče iz različitih terorističkih organizacija aktivnih u ovom vijeku – iračkog odjeljka Al-Kaide, Mudžahedinskog Vijeća Šura, Islamske države Irak (ISI), Jeish al-Taiifa al-Mansoura, Jaysh al-Fatiheen i Jund al-Sahabai Katbiyan Ansar Al-Tawhidw al Sunnah.U grupi je vrlo značajan utjecaj Ba’athista, arapskih nacionalista koji teže ujedinjenju svih arapskih zemalja.  ISIL ili ISIS, većina se medija još uvijek nije odlučila koju skraćenicu od ove dvije treba koristiti. Prva, ISIL, znači “Islamska država u Iraku i Levantu”, a druga, ISIS, koju češće upotrebljavaju mediji posebno u SAD-u, znači “Islamska država u Iraku i Siriji”. Levant ili na arapskom al- Sham ime je pokrajine koja obuhvata i teritorije izvan Sirije, te potiče iz istorijskog razdoblja o kome je sanjala “velika Sirija”. Pojavila se i pogrdna skraćenica za ISIL – DAIISH i potiče iz Arapskog jezika.  I ona je samo skraćenica originalnog naziva, ali na Arapskom. Kao takva slična je riječi kojom Arapi opisuju “..onoga koji je u stalnom sukobu”. Sa sobom i drugima. U Iranu ih preziru, a to su demonstrirali i knjigom karikatura nazvanom DAESH.

Međutim, ovih dana najstrašni teroristički akt u Parizu podsjetio nas je na opasnosti od terorizma. Ova opasna organizacija već godinama prijeti čitavom svijetu. Na meti prijetnji je i Evropa pa čak i Balkan. npr. Portal “Vijesti ummeta” koji već godinama na direktan način širi mržnju i poziva na terorizam, nikada nije otkriven. Ono što se zna jeste da je prema raspoloživim saznanjima medija, domen registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdullaha Abdurrahmana o kojem niko ništa ne zna. Po nekim neslužbenim informacijama, ekipa koja radi “Vijesti Ummeta” ima sjedište negdje na Sandžaku u Srbiji. Prema nezvaničnim podacima, oko 300 državljana BIH trenutno se bori pod zastavom ISILA na ratištima u Siriji i Iraku. Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da su po bezbjednost BiH naročito opasni oni koji se vrate sa ratišta u Siriji i Iraku jer “zasigurno se vraćaju sa specijalnim zadacima”. Portal “Vijesti Ummeta” odmah je poslao i poruku uz fotografiju Tomislava Salopeka, Hrvatskog državljanina: (Nezavisne novine 18.08.2015) ISIL je u julu 2015 godine objavio svoj plan po kojem će do 2020. godine osvojiti BiH, Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Mađarsku, dio Ukrajine, Španiju i druge brojne zemlje. Prijetnje ISILA su počelo veoma davno putem štampe i drugih elektronskih medija, čak je još 2004 godine objavljena  knjiga “Upravljanje okrutnošću” koju je napisao  islamski strateg Abu Bakr Naji. Objavljena je na internetu i inicijalno je služila kao priručnik džihadistima Al-Kaide.  U njoj je detaljno opisana svrha i način upotrebe ekstremnog nasilja. Iako su ih pune dvije godine nazivali Al-Kaidom Iraka, Zarkavijeva teroristička organizacija to nikada nije bila. Sam Zarkavi bio je u latentnom sukobu sa tadašnjim vođom Al-Kaide Osamom bin Ladenom. Pripadnici Al-Kaide zamjeraju im napade na druge muslimane, posebno na Šijite. Smatraju da tako nanose štetu džihadu.

imagesISIL posebnu pažnju posvećuje djeci koju „socijalizuje“ na svoj način. Sve poruke koje ISIL pokušava prenijeti na druge muslimane – besmrtnost, osjećaj moći i služenje većem cilju, najbolje je početi usađivati od malih nogu. A kako svakodnevni život člana ISIL-a uključuje nasilje, ubijanje i mučenje, najbolje je svoje članove na takav život pripremiti što ranije. Svoje mlade članove ISIL prvo uči pripadnosti grupi i disciplini. „Vojna“ obuka počinje od jednostavnijih stvari poput npr. marširanja, nakon čega slijedi rad na snazi i obuka s oružjem. Nakon nekog vremena djecu se tjera da prisustvuju mučenjima i egzekucijama, a kada njihov „nadređeni“ odluči – mučenja i ubijanja vrše i djeca. Tek tada su djeca spremna za borbu.

Pripadnici ISIL-a su i jako dobro organizovani kao i naoružani, većinom oružjem iz skladišta oružja Saddama Husseina. ISIL se tako domogao velikih količina kalašnjikova, SA-7 protivazdušnih raketa, Osa protivoklopnih bacača jugoslavenske proizvodnje, ali i krupnijeg oružja poput T-54 i T-72  tenkova, VBR-ova, a posjeduju čak i nekoliko Scud raketa! Raspolažu i s nekoliko M198 haubica, Humvee vozila i jednim Blackhawk helikopterom koje su zarobili od Amerikanaca u Iraku. Međutim, ono što svijet najviše treba da zabrinjava jeste to što su pripadnici ISIL-a iz Fakulteta u Mosulu ukrali nuklearne materije.

Stvarna prijetnja postoji u svim zemljama Evrope.

Advertisements

2 komentara

  1. biljana kaže:

    Primarna tema za razmatranje i proucavanje. I ne samo na balkanskom tlu… Da prvo postavimo pitanje gde im je baza i ko im je „Baza“, (vec odgovoreno.) Ko stoji iza njih, ko im omogucava i snabdeva njihov „nesmetan rad na terenu“? Odakle nicu tolike dzihadisticke teroristicke organizacije, kojih danas ima desetak zvanicnih, a koliko tek nezvanicnih. A nicu kao pecurke. Vraticemo se na vec pomalo izlizanu devizu ‘Divide et impera’, ili narodnu ‘Sto posejes, poznji’. Vratimo se tkdj. na broj 13, ciji je to bio broj i zasto bas petak. Sve su se slozile kockice ko se iole bavi sledom dogadjaja i logikom stvari a stobi bio i logicki sud, iz izvedenih premisa, dobili smo konkluziju.

  2. bpvsavezmne kaže:

    Ti si za golubare prava

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s