Početak » Bezbjednost » Da li treba rasformirati Specijalnu antiterorističku jedinicu ili NE? STAV DEFENDOLOGIJE

Da li treba rasformirati Specijalnu antiterorističku jedinicu ili NE? STAV DEFENDOLOGIJE

Start here

cropped-defendologija-baner1.jpg  Da li treba ili ne rasformirati Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) MUP- Uprave policije Crne Gore ili ne, pitanje je koje je ovih dana postavila pred javnost aktivistkinja NVO MANS i time zaintrigirala crnogorsku javnost. Naučno-stručni centar „DEFENDOLOGIJA“ prvenstveno polazi od pretpostavke da treba analizirati prije donošenja tako važne odluke razloge za i protiv. I kada se ova odluka postavi sa emocijama prema razlozima iz kojih je proistekla, onda se mnogi ljudi zapitaju o tome koliko smo daleko stigli u reformama službi bezbjednosti. Međutim, polazište u donešenju ovakve odluke treba postaviti sa nekoliko aspekata. Prije svega trebamo realno znati da je Specijalna antiteroristička jedinica predvidjena je za: suzbijanje najsloženijih oblika terorističkih aktivnosti. Globalni terorizam i nasilni ekstremizam se ne mogu isključiti: Ova kategorija bezbjednosnih izazova trenutno čini jednu od najvažnijih globalnih, regionalnih i nacionalnih opasnosti zbog svog transnacionalnog karaktera i veza s organizovanim kriminalom.

Službenici SAJ UP CG

Službenici SAJ UP CG

Da li naša zemlja Crna Gora živi u miru i stabilnosti, bez bilo kakvih vidljivih ili projektovanih izazova, rizika i prijetnji njihovom blagostanju, stabilnosti njihovog političkog, ekonomskog, tehnološkog ili ekološkog sistema i bez bilo kakvih vidljivih prijetnji političkom postojanju i teritorijalnom integritetu države Crne Gore? Trebamo se zapitati da li je Crna Gora zemlja čije je okruženje bezbjedno posebno sa aspekta terorizma i drugih prijetećih izazova? Međutim,  kao što je poznato ova Jedinica ima i druge zadatke kao što pružanje asistencija kriminalističkoj policiji i drugim organizacionim cjelinama policije prilikom lišavanja slobode počinilaca krivičnih djela, posebno u situacijama gdje se o čekuje pružanje otpora vatrenim oružjem, kao i riješavanje talačkih situacija i situcija barikadiranja objekata i lišavanje slobode izvršilaca krivičnih djela koji se nalaze u njima, lišavanje slobode kriminalaca i članova kriminalnih grupa, rješavanje situacija nastalih pružanjem otpora vatrenim oružjem u urbanim i ruralnim uslovima, pružanje asistencije u borbi protiv organizovanog kriminala, obezbjeđenje lica i objekata kojima prijeti neposredni teroristički akt, saradnja i pružanje asistencije inostranim antiteroristiĉkim jedinicama. Stiče se utisak da je naša stručna javnost zaboravila učestvovanje u spašavanju lica i imovine u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda, spašavanje povrijeđenih lica u saobraćajnoj željezničkoj nesreći  koja se dogodila u mjestu Bioča, izvlačenje nastradalih iz ove nesreće kao i mnogo puta u manjim saobraćajnim nezgodama u Platijama moračkim  i drugim mjestima širom zemlje. Šta će se dogoditi ako iz određenih bezbjednosnih razloga dođe do (nuklearnih, hemijskih i bioloških  akcidenata, većih avionskih saobraćajnih nezgoda, željezničkih nesreća i sl.) i potrebe obavljanja drugih poslova koji su visokorizičnog karaktera.

Amblem SAJ CG

Amblem SAJ CG

Sa druge strane treba razmisliti o razlozima koje navode organizacije civilnog društva usmjerene na deinstaliranje SAJ – MUP CG. Da li je upotreba policijskih ovlašćenja na način kako je to prikazano javnosti u slučaju Martinović za svaku osudu društvene zajednice. Objavljeni video o intervenciji službenika policije Policija mora reagovati u incidentnim situacijama ali pod uslovom i na način kojim se osigurava upotreba miniminalnih sredstava prinude. U situaciji koja je predstavljena javnosti, radi se prekoračenju službenih ovlašćenja sa elementima krivične odgovornosti i postojanju krivičnih djela Zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim djelom Teška tjelesna povreda sa težim oblicima ovih krivičnih djela u okviru pravne konstrukcije.

Uzimajući u obzir sporadične incidente koje je prouzrokovala ova jedinica prilikom intervencije i primjene ovlašćenja, smatramo da nadležni organi moraju što hitnije, po načelu pravičnosti reagovati u ovakvim situcijama ne dozvoljavajući javnosti da dugotrajno čeka odluke istražnih državnih organa. Ko god da je imao udjela u prekoračenju ovlašćenja, oštećenju tuđe stvari (vozila) i nanošenju neprimjerenih teških tjelesnih povreda u odnosu na upotrebu ovlašćenja koja su propisana Zakonom o unutrašnjim poslovima,  mora biti primjereno kažnjen.

Fotografije preuzete sa Facebook profila SAJ

Fotografije preuzete sa Facebook profila SAJ

Takođe, ne mogu se bez sistemske analize i sagledavanja stvarnih rizika, opasnosti i potreba donosti odluke koje nas u budućnosti mogu učiniti nesposobnim za obavljanje složenih bezbjednosnih zadataka ali i spašavanja života građana Crne Gore. Jedan spašeni život građanina Crne Gore, opravdava troškove koje proizvodi ova jedinica. Nema tog novca koji je vrijedniji od života jednog čovjeka.

Obradio: S.M

VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

2 komentara

  1. Sonja kaže:

    Odgovor je-NE!Druga je stvar što smo mi navikli da nam policija spava,pa se bunimi čim pokaže da je ima.Istina,treba je pročešljati,kao i gotovo sve u ovoj nasoj lijepoj,ali tužnoj zemlji(uključujući poziciju i opoziciju,pa i nas ostale,kobajagi neutralne).Pa,ko preživi-srećan mu put u budućnost!

  2. Montenegrina kaže:

    Naravno da ne treba, Sve što je potrebno to je da se mora sprovesti više klasifikacija pri odabiru ljudstva koje sačinjava SAJ jedinice. a Saj je jedinica koja je potrebna ovoj Državi više nego što joj je recimo potreban ovaj protest ili Mandić i Medojević…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s