Početak » Bezbjednost » Održan 5. međunarodni naučni skup „Dani Arčibalda Rajsa“u Beogradu

Održan 5. međunarodni naučni skup „Dani Arčibalda Rajsa“u Beogradu

Start here

KPA BEOGRAD

Peti međunarodni naučni skup „Dani Arčibalda Rajsa“ održan je na Kriminalističko-policijskoj akademiji 3. i 4. marta 2015. godine. Skup je organizovala Policijska akademija Beograd u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kineskim kriminalističko-policijskim univerzitetom, Državnim univerzitetom unutarnjih poslova u Lavovu, Volgogradskom akademijom Ministarstva unutarnjih poslova Rusije, Fakultetom bezbjednosti u Skoplju, Fakultetom sigurnosnih studija u Ljubljani, Policijskom akademijom „Alexandru Ioan Cuza“ u Bukureštu, Policijskom akademijom u Bratislavi i Visokom školom unutrašnjih poslova u Banja luci.

Na skupu su svoje radove iz oblasti prava, kriminalistike, informatike, forenzike, policijskih i bezbjednosnih nauka, predstavili profesori, naučnici, istraživači, stručnjaci, policijski i državni službenici iz 22 zemlje: Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Španije, Portugala, Kine, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Armenije, Poljske, Slovačke, Turske, Grčke, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
Prisutnima se ispred Kriminalističko-policijske akademije obratila prof. dr Dragana Kolarić, istakavši da Akademija tradicionalno organizuje Međunarodni naučni skup „Dani Arčibalda Rajsa“, da se broj zemalja sudionica povećava iz godine u godinu, te da će ove godine biti predstavljeni radovi 140 eminentnih autora iz 22 države. Napomenula je da je skup posvećen dr Arčibaldu Rajsu, visokopozicioniranom evropskom intelektualcu, uglednom profesoru i kriminalisti, koji je još prije jednog stoljeća uspio uvjeriti akademske krugove u naučni znak kriminalistike. Pored toga, Rajs je bio i osnivač Instituta za tehničku policiju i kriminalistiku Univerziteta u Lausannei, ali i idejni tvorac policijskog školstva u Srbiji, jer je njegovom zaslugom 8. februara 1921. godine u Beogradu otvorena prva državna visoka policijska škola. Rajsova misao da je vrijeme laika u policiji prošlo i da ona mora računati sa stručno osposobljenim kadrom je ideja na kojoj se temelji sastav visokog policijskog obrazovanja oličen u Kriminalističko-policijskoj akademiji.

Fotografija sa otvaranja naučnog skupa:

Fotografija sa otvaranja Konferencije

Na ovom skupu u ime crnogosrskog centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore naučni rad izložio je mr sc Slavko Milić, predsjednik našeg centra.

Rad po sekcijama

Radovi su izlagani na engleskom, ruskom i srpskom jeziku. Za učesnike skupa iz inostranstva organizovan je obilazak Beograda: posjete Vojnom muzeju, Spomen-muzeju Iva Andrića, Hrama Svetog Save i Beogradske tvrđave – Kalemegdana. Skup je završen u srijedu, 4. marta, u 16 sati.

VAŠA DEFENDOLOGIJA (fotografije preuzete sa sajta KPA)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s