Početak » Bezbjednost » Održan Stručni skup „Porodica i njene vrijednosti“ – Svjetski dan socijalne pravde 20.02. 2015 godine

Održan Stručni skup „Porodica i njene vrijednosti“ – Svjetski dan socijalne pravde 20.02. 2015 godine

Start here

Vaša Defendologija

Vaša Defendologija

Obavještavamo vas da je održana druga stručna konferencija „Porodica i njene vrijednosti“ koja je na Svjetski dan socijalne pravde odškrinula vrata, čini se, gorećem društvenom problemu čak i u najrazvijenim zemljama svijeta.

Konferenciju je otvorio mr Slavko Milić, predsjednik Defendologija centra Crne Gore koji je poželio dobrodošlicu i uspješan rad svim učesnicima konferencije i ujedno upoznao prisutne sa ciljevima i zadacima ovogodišnje konferencije i radom Defendologija centra Crne Gore. Pored Milića, u uvodnom dijelu konferencije prisutnima se obratila i predstavnica Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje Tatjana Perović i direktor Centra za socijalni rad za Opštine Nikšić, Plužine i Šavnik gospodin mr Ivan Mitrović.

Kao panelisti na konferenciji „Porodica i njene vrijednosti“ u punoj sali u Gradskoj kući u Nikšiću svoje profesionalne, stručne i teorijske stavove iznijeli su profesorice Filozofskog fakulteta mr Mirjana Popović i doc dr Nada Šakotić kao i doc dr Veselin Mićanović. mr Mirjana Popović govorila je ulozi funkcionalne porodice kao osnove razvoja pojedinca i društva, Nada šakotić govorila je ulozi porodice kod inkluzivnog obrazovanja djece, Veselin Mićanović govorio je ulozi obrazovanja u razvoju porodice. Stručnjaci iz oblasti civilnog sektora Biljana Zeković, Fana Delija, Lav Lajović, Jolanta Dojić i Saša Mijović govorili su o brojnim temama koje su značajne za uspostavljenje porodičnog sistema čime su svaki od učesnik/ca iz svog ugla, otvorili niz pitanja i dali niz odgovora o nasilju u porodici, ugovorenim brakovima djevojčica pripadnica romske i egipćanske populacije, Porodici iz ugla hrišćanskog pokreta, ulozi porodice u porodičnoj psihoterapiji i odnosu porodice prema liječenju bolesnika zavisnosti iz ugla i iskustva „4 life“ organizacije.

Praktičan aspekt cijeloj priči o porodici dala je dugogodišnja socijalna radnica Ljubica Durutović prezentujući svoja iskustva u radu sa porodicama u Crnoj Gori.

Sa konferencije

Konferencija je imala za cilj da se prezentovanjem prijavljenih radova i diskusijom na izložene teme ukaže na određene savremene probleme porodice u našoj društvenoj zajednici i da se istaknu vrijednosti i značaj porodice, kao najznačajnije zajednice u društvu kao i da se time doprinese njenoj boljoj afirmaciji.

Sa konferencije

Neke od značajnih zaključaka konferencije bile su da je Porodica osnova i stub svake društvene zajednice, uzimajući u obzir da je to najmanja društvena zajednica, koja se neprekidno mijenja u skladu sa interakcijom sociokulturalnih i bioloških fenomena. U okviru porodice članovi variraju po polu, starosti, rodbinskim vezama, obrazovanju,itd a porodicu kroz njen razvoj prate brojne „krize“.
Brojne promjene u prošlosti dovele su i do promjena u funkciji porodice. Njen značaj je dosta dugo umanjivan i neke funkcije (vaspitanje, obrazovanje) su prenošene na zajednicu. Međutim ona je ipak ostala glavni činilac u prevođenju bioloških bića po rođenju u socijalna bića i formiranju odgovarajućih obrazaca ponašanja kod stvaranja ličnosti. Takođe, precizirane su neke oblasti na kojima treba raditi u budućem periodu a to su: komunikacija između članova, odnos roditelja prema djeci, socijalizacija djece, podjela posla, načina života, zabave, problemi u školi i na poslu, delinkvencija, bračni problemi i drugo.

Učesnici

VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s