Početak » Bezbjednost » Održana stručna konferencija „Destruktivne grupe i mladi“ u Gradskoj kući u Nikšiću

Održana stručna konferencija „Destruktivne grupe i mladi“ u Gradskoj kući u Nikšiću

Start here

Center for security, sociological and criminological researsh "Defendology"- Niksic MONTENEGRO

Center for security, sociological and criminological researsh „Defendology“- Niksic MONTENEGRO

U organizaciji Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ održana je stručna konferencija „Destruktivne grupe i mladi“ koja je okupila eksperte iz različitih oblasti i predstavnike lokalnih institucija Centra za socijalni rad, lokalne samouprave Nikšić, predstavnike MUP-a, nevladinih organizacija i građane.

Na Konferenciji su se mogli čuti autorska izlaganja Branke Dujmić, predsjednice CISK Hrvatska i člana Izvršnog odbora FECRIS-a (Evropske federacije centara za informisanje o sektama i kultovima), dr. Verice Jačmenica Jazbec, člana CISK-a iz Rijeke, mr Mirjane Popović, profesorice Filozofskog fakulteta iz Nikšića, mr Slavka Milića, člana Defendologija centra i Jelene Đurković, kriminologa – saradnice DFCG.

OVDJE MOŽETE PREUZETI AGENDU:

Agenda Konferencije

Na stručnoj konferenciji koja je okupila oko 30 slušalaca i prijatelja Defendologija centra donešeni su zaključci koji ukazuju na što hitniju potrebu sprovođenja značajnih stručnih i naučnih istraživanja u oblasti koja je bila predmet konferencije.

Takođe, neophodno je da država što prije donese Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica kojim će se zabraniti destruktivno djelovanje vjerskih sekti kao i ustanoviti instituti koji će pratiti sprovođenje zakona, na način kako su to učinile neke zemlje Evrope kao na primjer Francuska. U Crnoj Gori još uvijek važi Zakon o položaju vjerskih zajednica iz 1977 godine, donešen u bivšem društveno političkom uređenju.
Destruktivnost vjerskih skupina može predstavljati poseban problem za mlade ljude, posebno ako su njihovi članovi porodice pripadnici određenih destruktivnih sekti koje ne moraju imati isključivo vjerski karakter. Stavovi koji su van domena ljudskih prava određenih organizacija sektno-manipulativnog karaktera mogu uticati na zdravlje djece i mladih ljudi, posebno u zdravstvenom sistemu. Njihova veza sa izvjesnim protivpravnim radnjama može i predstavljati bezbjednosnu prijetnju ne samo za članove tih skupina već i za širu društvenu zajednicu. Apologete koje se često mogu infiltrirati i na javnim funkcijama predstavljaju posebnu opasnost jer svoje destruktivne stavove mogu unijeti pod velom „moralisanja i humanitarizma“ u zdravstveni i obrazovni sistem.

Konferencijsku salu Gradske kuće u Nikšiću koja se nalazi u ul. Bulevaru 13 jul (Gradski park) koristili smo zahvaljući razumijevanju Opštine Nikšić i Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći u organizaciji konferencije.


VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

4 komentara

 1. ZORAN PEROVIC kaže:

  SUPER,BAS MI JE DRAGO ZBOG VASIH USPJEHA KOJI SU U ISTINU VIDNI.PS.NEMA POTREBE DA SE OPTERECUJES SLANJEM MAILOVA.

  • defendologija kaže:

   Zorane, ja ti ne šaljem e mailove već sistem sajta na koji si se sam nekada prijavio. Da bi se odjavio to moraš uraditi sam. Uspjesi su takvi kakvi jesu, može i bolje ali nek smo zdravo biće i toga. Mada ima puno ljudi koji ne žele dobro ni meni ni organizaciji. Kada dobiješ e mail u dnu istog imaš mogućnost da se odjaviš, mi ti ne šaljemo poruke da bi te provocirali to budi siguran.

   Pozdrav

 2. ZORAN PEROVIC kaže:

  UOPSTE NE GLEDAM KAO PROVOKACIJU,NEGO MI MALO BZV DODJE.TI STO NE ZELE DOBRO VJEROVATNO GA NI SEBI NE ZELE A TO JE NJIHOV PROBLEM.PS.BRISI,AKO MOZES SVE OVE KOMENTARE ZBOG OSTALIH I ORGANIZACIJE UOPSTE.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s