Početak » Sociologija » Socijalna tranzicija » OBILJEŽITI: 15 Oktobar – Dan bijelog štapa i Međunarodni dan slijepih osoba

OBILJEŽITI: 15 Oktobar – Dan bijelog štapa i Međunarodni dan slijepih osoba

Start here

Medunarodni dan bijelog stapa

Medunarodni dan bijelog stapa

Defendologija centar po prvi put solidarno obilježava međunarodni dan bijelog štapa.  15. Oktobar obilježava se još od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a proglasio taj dan Danom bijelog štapa, što je kasnije postalo Međunarodni dan slijepih. Taj datum se koristi najprije za informisanje najšire javnosti o problemima slijepih osoba. Bijeli štap je  saobraćajni  zaštitni znak slijepih lica u sve bezbjednosno opasnijim izazovima slijepih lica, ali i pomagalo koje slijepima omogućava  samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći dio obuke za samostalno kretanje tokom kojeg savladava osnovne tehnike i vještine korišćenja štapa, osnovna saobraćajna  pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Kako se ideja korišćenja bijelog štapa javila još 1930 godine a  koju je  dala Guilly d’Herbmont, ova inicijativa nije naišla na pozitivno razmišljanje donosioca odluka,  međutim tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih osoba. Bijeli štap je sredstvo za opipavanje i omogućava slijepim i slabovidim osobama da se samostalno i sigurno kreću. On signalizira drugim korisnicima javnog saobraćaja i gradskog prostora vizuelni invaliditet njegovog korisnika, on je neophodan uslov koji obezbjeđuje prioritet prilikom prelaska ulice , ovaj uslov propisan je i Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima i za nepostupanje po ovim pravnim odredbama predviđena je prekršajna sankcija.  Bijeli štap pored ove funkcije, čisti prostor ispred tijela, sa desna u lijevo, kao klatno. On omogućava da se istraži neposredna okolina kako bi se prepoznale prepreke, ivice trotoara, stepenice i struktura tla, kao i da se registruju linije vodilje. Da bi se prepreke opažale pomoću štapa, njihov obris mora da se prepozna na visini od tri do trideset santimetara.

Takođe, za slabovida i slijepa lica u posljednje vrijeme kao pomogalo se koristi specijalno obučeni psi .  Psi vodiči za slijepe, izbjegavaju prepreke svakih vrsta za osobu sa oštećenim vidom.  Po naredbi pas mijenja pravac kretanja, traži pešačke prelaze, vozila javnog prevoza, stepenice, vrata i slično.

»Slušajte i otvorite vrata,

 Mi kucamo ,kucamo,kucamo,

 Samo nam pružite šansu da

uzdignemo  krila letu uz Vas…«

 

 Poruka osoba sa invaliditetom ljudima svijeta.

 

VAŠA DEFENDOLOGIJA

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s