Početak » Bezbjednost » Politički govor mržnje prerasta u političko nasilje

Politički govor mržnje prerasta u političko nasilje

Start here

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

U Crnoj Gori govor mržnje koji se čuje uoči Lokalnih i Parlamentarnih izbora prerasta u političko nasilje, međusobna optuživanja, bez tolerancije i može prerasti u zločine počinjene  iz mržnje. Brojni politički nosioci „demokratije“ ovih dana u Crnoj Gori, propovijedaju govor kojim se građanstvo podstiče na mržnju. Na ovom političkom prostoru „haosa“ gotovo sve političke stranke imaju neke svoje „vitalne nacionalne, političke i lične interese“.  Svako, pa i malo nastojanje da odbrane svoje interese, iskoriste slobodu govora, i svoju „sirotinjsku“ egzistenciju na ovoj politički nesigurnoj vjetrometini na kojoj se nalazi „crnogorska kuća pored puta“ političke stranke odmah doživljavaju kao atak na te svoje „vitalne“ ciljeve.  Dok se jedni odriču prošlih političkih programa, drugi obećavaju brda i doline, i naravno u toj svojoj paranoičnosti i očiglednoj političkoj, ideološkoj i medijskoj agresivnosti rađa se govor iz kojeg izvire mržnja na očigled naučne, stručne i laičke javnosti. Narod kao da ne osjeća ogromni pritisak na svoje uši u neprestanoj borbi Davida i Golijata, polako ali sigurno ostajući nijem u bespoštednoj borbi političkih i ličnih protivnika. Podstrekači mržnje ovog puta dolaze, vjerovali ili ne, iz medija. Mediji su postali „gladni“ informacija, bespoštedno ih prenoseći u etar. Politika preko medija propagandno utiče na javno mnjenje kako bi ga pridobila za sprovođenje svojih ideoloških, političkih i ekonomskih ciljeva. Propaganda je proces širenja informacija s opredjeljenjem cilja ljudi; čin ubjeđivanja kojim se osobama mijenjaju njihovi pogledi, mišljenja, osjećanja, stavovi, nastojanje da se stvore kontrolišu ili promijene stavovi grupe prema kojoj je propagandna informacija usmjerena. Istraživati političku kulturu i govor mržnje veliki je izazov, jer se radi o dva , u teorijskom smislu, različita pojma . Međutim, njihova povezanost u društvenoj stvarnosti daje polaznu osnovu da se prouče njihove međusobne teorijske i praktične implikacije. Najkraće rečeno, politička kultura obuhvata odnose prema političkom sastavu i njegovim elementima. Posebno, odnos stanovništva prema politici, spremnost da se u njoj učestvuje, poznavanje i priznavanje državnih institucija, način zastupanja posebnih interesa i način gledanja na odnos pojedinca i društva. S druge strane, imamo govor mržnje koji je u osnovi vid nasilne komunikacije između kulturno drugačijih političkih i društvenih grupa, čije ponašanje ostavlja destruktivne društvene posljedice.

Ono što posebno zabrinjava jeste nepoštovanje institucija sistema od strane skoro svih političkih aktera, određenog broja NVO, pojedinaca… međusobna optuživanje, klevete, uvrede, indirektni pozivi na nasilje, čime se ako se ovako nastavi kampanja,  prognozira bezbjednosno, dosta teška politička noć uoči izbora, nakon preliminarnih izbornih rezultata, a možda i nakon toga. Zabrinjava takođe i pisanje grafita kao „omiljena“ i rasprostranjena forma kojom pretežno populacija maloljetnih osoba, iskazuje svoje političke emocije, emocije svojih roditelja a nije rijetka ni pojava zloupotrebe maloljetnih lica za političke ciljeve i kampanju. Bilo kako bilo, sloboda izražavanja je zloupotrijebljena.

Neka se uspostavi kulturologija protiv konfliktologije, komunikologija protiv kriminologije i tolerancija protiv diskriminacije. Mržnja se ne smije gurati ispod tepiha, ona se mora rješavati u svijesti građana.  Došlo je vrijeme teško za pametne ljude, oni više nijesu na cijeni, na cijeni su moćni i drski ljudi. Takvih u Crnoj Gori imamo veoma mnogo, ono što nije cilj ovog centra, jeste da veliča ili kudi bilo koga, bilo koju političku partiju, pojedince nosioce „pobjedničkih“  lista, jer su oni danas pobjednici, ukoliko klevataju i razdiru retorički nestabilnu političku masu „zlonamjernih“ istomišljenika koje povezuje ništa drugo do lični interes i zgrabizam.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s