Početak » Sociologija » Socijalna patologija » Huliganizam u sportu u Crnoj Gori

Huliganizam u sportu u Crnoj Gori

Start here

Skoro da ne postoje ozbiljne,  naučno utemeljene studije o nivou nasilja i potencijalnim nasilnim aktima u Crnoj Gori koji se događaju na sportskim manifestacija, kao ni ozbiljne studije o mogućim predvidivim vrstama sukoba između tih grupa. Relevantni podaci  o broju nereda od strane organizovanih grupa navijača ili huligana ne nalaze se objedinjeni i upotrebno dostupni istraživačima.  Ozbiljno i stručno istraživanje za sada se može sprovesti na Fakultetu za sport i fizičku kulturu – Univerziteta Crne Gore sa sjedištem u Nikšiću, jednom manjem broju stručnih organizacija koje se bave istraživanjima ovog društvenog problema, manjem broju udruženja, ali za sada koliko je nama poznato istraživanja ovog problema su izostala. Takođe, strategija suzbijanja nasilja u sportu i na sportskim manifestacijama, opet, koliko je nama poznato ne postoji. Kako se još uvijek naučna i stručna javnost nalaze u nedoumici na koji način treba sprečavati nasilje na sportskim manifestacijama, čime se pred njih stavlja problem prevencije i represije od strane državnih organa, nedostatka zakonodavne definisanosti ovog problema, time se u svijetu, pa i kod nas u Crnoj Gori, skoro svakodnevno događaju neredi i huliganizam na sportskim manifestacijama u manjem ili većem obimu.  Zakon o javnom redu i miru i Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama ne propisuje oštre prekršajno pravne sankcije za sve oblike nasilja. Nije rijetka pojava da se bilježe slučajevi korišćenja sportskih manifestacija za obračun sa vulnerabilnim grupama, osobama sa drugačijom seksualnom orjentacijom i slično. 

Sport koji ima međunarodni karakter proizvodi ozbiljnu „dozu“ nebezbjednosti, posebno na ovim tranzicionim prostorima. Incidenti se stalno ponavljaju, i to ne samo kao nasumično ili organizovano nasilje, već i u obliku različitih kriminalnih aktivnosti. Redom navedeno, njegove osobenosti su, prije svega, nasleđe etničkog konflikta i pravna neuređenost države. Proces koji je započet krajem osamdesetih, a koji se odnosi na izmještanje verbalnog i fizičkog nasilja iz sportske u političku arenu, još uvek traje. Uostalom, o ozbiljnosti ovog problema u Crnoj Gori dovoljno govori formiranje određenog broja relativno ekcesnih navijačkih grupa, posebno na fudbalskim utakmicama ( Varvari, Fap mašina, Vojvode, Minersi itd), kao i određeni broj nereda na manifestacijama u organizaciji klubova  borilačkih sportova (prošlogodišnji fizički napad na Džudo sudiju  u Herceg Novom), košarkaških i rukometnih utakmica (Govor mržnje na Cetinju)  i slično. Takođe,  događaje posmatraju i oni navijači koji su na manifestaciju krenuli da bi uživali u igri. Na nesreću, njih je ponekad fizički nemoguće odvojiti od huligana usled opšteg stanja u kome se nalaze sportski objekti u Crnoj Gori, tačnije usljed zastarjelosti primijenjenih konstrukcijskih rešenja. Broj ulaza i izlaza, kao i broj tribina (u najvećem broju slučajeva radi se o jednoj) ograničen je.  Otuda svaka intervencija policije potencijalno može ugroziti i one koji nijesu učesnici nasilja, što dodatno odbija publiku i stvara sliku o opadajućem kvalitetu takmičenja u Crnoj Gori. Zatim, neophodno je uspostaviti razliku između nasilja u sportu, koje podrazumijeva nasilno ponašanje učesnika u igri (u fudbalu su tako uobičajeni grubi ili „nasilni“ startovi, koškanja, različiti primjeri nediscipline), i nasilnog ponašanja posmatrača. Iskustvo borbe protiv huliganizma u Zapadnoj Evropi pokazuje da u pojedinim situacijama nasilje može biti izazvano i agresivnim nastupom policije ili izrazito nepovoljnim rezultatom kao i neprofesionalnošću radnika privatnih službi bezbjednosti. Takođe, uočljiva je i nepovezanost regionalnih službi bezbjednosti između država, čime dolazi do neusklađenih odnosa između organizatora i gostiju i nepripremljenosti i državnih i privatnih službi bezbjednosti u prevenciji nasilja na sportskim manifestacijama i nedovoljno dobre organizovanosti u dolasku i odlasku posmatrača. Dobra usklađenost regionalnih službi bezbjednosti i uprava klubova – organizatora može predstavljati, imajući u vidu dugogodišnje sukobe i faktor pomirenja ljudi Zapadnog balkana kroz sport. Proaktivni rad podrazumeva da policija preduprijedi buduće kriminalne aktivnosti (postoji realna mogućnost da nasilje u sportu preraste u određeno krivično djelo), a ne samo da rješava trenutne predmete. Policija bi trebalo aktivnije da pristupi društvenom dijalogu, u našem slučaju, dijalogu o suzbijanju nasilja u sportu.

Govor mržnje na sportskim manifestacijama prisutan je u Crnoj Gori, to pokazuju dešavanja u različitim sportskim disciplinama, gdje su prisutne riječi koje izazivaju rasnu, vjersku i političku netrpeljivost, narušavaju evropske principe kojima teži naša zemlja.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s