Početak » Opšta kategorija » Najava predstojećih aktivnosti Defendologija centra

Najava predstojećih aktivnosti Defendologija centra

Start here

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

U saradnji sa italijanskom organizacijom „COSV“ – a organizacija  „Centar za bezbjedosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ – Nikšić, pripremiće okrugli sto na temu “Maloljetničko pravosudje i socijalne službe u Crnoj Gori”  u Podgorici – dana 28 septembra 2012 godine.

Okvir:  Organizacija maloljetničkog pravosudja je trenutno u Crnoj Gori,  kad su u pitanju ljudski resursi i organi,  jos uvijek u početnoj fazi a fenomen maloljetnika počionioca krivičnih djela je jako aktuelan. Na regulatornom nivou država ide velikim koracima unaprijed, primjer je već postojeći zakonon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u septembru 2012 godine. Većina maloljetnika koji su počinili krivično djelo do sada nijesu bili u mogućnosti da budu uključeni u prikladni edukativni program, koji bi im omogućio brzi izlazak iz kazneno – popravnih institucija i povratak u društvo.  Takodje funkcije i zadaci socijalnih službi nijesu jasno definisane.

COSVCiljevi: Okruglim stolom COSV ima namjeru da, kroz uključenje svih nadležnih institucija (policija, pravosudje, eksperti iz drugih država) i lokalnih socijalnih službi, promoviše dijalog o sistemu maloljetničkog pravosudja u Crnoj Gori. Namjera okruglog stola je da podstakne razmišljanje o novom zakonskom okviru i doprinese operativnoj fazi implementacije istog, imajući u vidu interes maloljetnika, poštujući njihove potrebe pravilnog razvoja i štiteći prava okrivljenih.

 Sadržaji:  Sa ciljem da se podrži ovaj osetljivi tranzicioni period u Crnoj Gori, korisno je da se dijalog obogati i sa iskutvima koja je imala Italija poslednjih godina, ističući posebno sljedeće tematike:

• karakteristike i funkcije specijalizovanih ustanova;

• mjere predostrožnosti koje ne uključuju pritvor, u skladu sa procesima socijalizacije i sa potrebama pravilnog razvoja maloljetnika (opomene, kućni pritvor, boravak u odgovarajućoj vaspitnoj organizaciji, pojačan nadzor, sudski ukor);

• djelovanje i zadaci socijalnih sluzbi i kreiranje projekata koji se odnose na maloljetnika i njegovo životno okruženje;

• socijalna reintegracija maloljetnika i mladjih punoljetnika.

Ciljna grupa : Na okruglom stolu biće pozvani predstavnici crnogorskih institucija, advokati i sudije, policijski funkcioneri, predstavnici lokalnih medija, radnici socijalnih službi i nevladinih organizacija koji će na lokalnom nivou raditi u edukativno popravnim institucijama i direktno sprovoditi rad sa djecom u sukobu sa zakonom.

Na Okruglom stolu u Podgorici očekujemo prisustvo eksperata koji će doći na poziv COSV, eksperata iz BiH, domaćih eksperata i slično.

Za bliže informacije kontaktirajte nas na mobilni telefon : +382 69 604604 ili e mail: defendologijamne@gmail.com

Radujemo se Vašem dolasku,

PORTPAROL ORGANIZACIJE

Nadica Knežević

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s