Početak » Bezbjednost » Govor mržnje i netolerancija ovih dana vidljivi oko Konika

Govor mržnje i netolerancija ovih dana vidljivi oko Konika

Start here

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

Center for security, sociological and criminological researsh “Defendology”- Niksic MONTENEGRO

Politička kultura, dijalog i tolerancija, nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost aktualna su pitanja za mnoga društva savremenog – sve više nesigurnog svijeta. Poseban značaj imaju nacionalni i vjerski heterogenim, politički polarizovanim i ekonomski nerazvijenim društvima. Iako duboko razočaran onim što sam ovih dana čuo i vidio na Koniku, kada su domovi ljudi goreli u plamenu, stalno sam se pitao  odakle  izvire tolika mržnja. Čuli su se komentari „To su oni uždili“, „..njihova posla“ i slično.   Govor mržnje uvijek proizvodi psihološke efekte na pojedinca i zajednicu kojoj je upućen, izazivajući strah, zebnju, nelagodu ili ljutnju. Dakle, psihološki aspekt govora mržnje sadržan je u emocionalnim posljedicama takvog govora. Takav govor stvara netrpeljivost i mržnju prema pojedincu ili grupi, a nekad je i poziv na osvetu i nasilje. Iskazati ličnu netrpeljivost, etiketirati protivnika kao „nižeg“, „prljavog “ i sl.. je nekorektan i nemoralan postupak, ali teško se može kvalifikovati kao „govor mržnje“.  „Govor mržnje“ nije stvar pojedinačne i privatne, već opšte i javne moralnosti. „Govor mržnje „se ispoljava prema pojedincima diferenciranim prema društvenom kriterijumu kao što su nacionalnost, religija, socijalni status ili politička pripadnost, a ne ličnim osobinama. Posljedice „govora mržnje „treba da pogadjaju sve pojedince kao članove omraženih skupina, po pravilu „svi su isti i svi su loši“. S jedne strane šire se negativni socijalni stereotipi i predrasude prema svima drugima i drugačijima i vrši se socijalna diskriminacija.

Ovakvi stavovi ukazuju na to da se nalazimo u okruženju društveno relevantne, što znači i društveno opasne mržnje kao socio- patološke pojave.

Govor mržnje koji  je u osnovi vid nasilne komunikacije između kulturno drugačijih  društvenih grupa i čije su društvene posljedice destruktivne. Dio cilja kritičke teorije savremenog društva, uključujući i organe  izvršne vlasti, jeste da se istraže korijeni tih razvojnih tokova i analiziraju mogućnosti za poboljšanje elementarnih ljudskih oblika ponašanja, bez predrasuda, inata, mržnje i netolerancije gdje vrijednosni stavovi imaju svoje nezamjenjivo mjesto i ulogu.

Svjesni smo i razumijemo da treba gajiti slobodu govora ali samo dok ona ne urušava druge ljude. 

Demokratija u Crnoj Gori između ostalog mora značiti u prvom redu,  jednakost građana da slobodno govore, (… nema mudrosti bez slobode misli, a javne slobode nema bez slobode govora: ona je pravo svakog čovjeka, dokle god ne povređuje i ometa pravo drugoga, to je jedina kočnica koja smije da ga obuzdava, jedina granica za koju smije znati. Ta sveta povlastica je toliko presudna za slobodnu vladavinu da sigurnost vlasništva i sloboda govora uvijek idu zajedno, a u onim nesretnim zemljama gdje čovjek ne može vlastiti jezik nazvati svojim, teško da svojim može nazvati bilo što drugo) i jednakost pred zakonom. Međutim, ovo pravo nedaje nam za pravo da govorimo i vrijeđamo drugog i drugačijeg.

Suzbijanje govora mržnje prioritetni je zadatak našeg centra.

Predsjednik centra,  

Slavko Milić

 

Nagrađeni rad uz istraživanje :

http://e-balkan.net/istrazivacko-novinarstvo/10-istrazivacko-novinarstvo/16645-govor-mrnje-prema-romima.html#.UFQ3D2QQgRo.

 

 

Advertisements

1 komentar

  1. larisa kaže:

    Svaka Čast na ovom tekstu gospodinu!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s