Početak » Sociologija » Фаталне посљедице дроге – Метамфетамина

Фаталне посљедице дроге – Метамфетамина

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG

Метамфетамин, дрога која ствара акутну депресију, психотичне нападе и трајно оштећује мозак, потиснула је на друго место употребу кокаина и хероина, наводе америчке власти. Објављивање шокантних фотографија дугогодишњих зависника само је један од видова скретања пажње млађој популацији на ужасне последице тзв. „кристалног мета“.
Синтетичка дрога метамфетамин, која врло брзо ствара велику зависност, постала је глобална пријетња, пошто је на друго мјесто потиснула употребу кокаина и хероина, саопштили су представници америчких власти. Како је то представљено на сајту: www.rts.rs могу се видјети „страшне посљедице“ узимања ове врсте дроге. Више од 27 милиона људи широм свијета користи амфетамине – углавном метамфетамине. Тај број надмашује број корисника хероина и кокаина заједно, наводе из ДЕА, америчке агенције за борбу против дрога. Управо из тог разлога, америчка полиција је, под називом „Лица мета“, објавила шокантне фотографије дугогодишњих зависника од метафетамина. На овај начин желе да скрену пажњу млађој популацији, и покажу им какве катастрофалне посљедице ствара овај наркотик. Метамфетамин, познат и као „кристални мет“, стимулативно је средство које ствара снажан осјећај еуфорије и велику психолошку зависност. Ова дрога, коју је први синтетисао један хемичар у Јапану 1919. године, релативно је јефтина и последњих година хара међу америчком омладином, поготово на западној обали САД. Трговина овом дрогом узима све више маха у цијелом свијету, упозоравају стручњаци.

Криминалне организације кријумчаре „кристални мет“ из Сјеверне Америке у Јапан. Истовремено, хемикалије које служе као сировина за производњу метамфетамина транспортују се бродовима из Индије и Кине у Јужноафричку Републику, а одатле у Јужну и Централну Америку и Египат.

Његово дејство може да траје и до десет сати и манифестује се кроз смањен апетит, несаницу, хиперактивност и свеопште „благостање“.Последице су катастрофалне – конзумирање „кристалног мета“ доводи до насилног понашања, анксиозности, конфузије, болести дисајних органа, несанице, губитка тјелесне тежине које води ка екстремној анорексији. Такође изазива убрзан рад срца и повећава крвни притисак, што може резултирати срчаним проблемима са смртним исходом.


Ако се узима у дужем временском периоду, метамфетамин развија параноју, поремећаје расположења, заблуде и халуцинације. На примјер, зависници могу да халуцинирају додир инсекта или гмизавца на кожи, и тада су склони повређивању, гребању коже до те мјере да стварају отворене ране, које су подложне инфекцији.
Многи зависници често имају кварне зубе, у гангренозном процесу, а као разлог се наводи смањен проток крви до зуба и десни, као и сувоћа усне дупље због смањеног лучења пљувачке.
Дрога је једно од највећих зала данашњице. Још једном би смо апеловали на овај начин да се пооштри казнена политика према „дилерима“ дроге и да се још више појача борба против наркоманије, јер је овај проблем све више актуелан међу омладином и младим људима.

Advertisements

1 komentar

  1. Nasilje kaže:

    oVO JE PRAVA KATASTROFA, OVO TREBA SVE RAZBITI , HAPSITI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s