Početak » Bezbjednost » Evropski dan zaštite podataka o ličnosti

Evropski dan zaštite podataka o ličnosti

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG  - Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG - Nikšić

Defendologija centar se zalaže za pravovremeno zalaganje svih subjekata našeg društva za zakonosko poštovanje oblasti – zaštite podataka. Crnogorsko zakonodavstvo je u načelu prihvatilo sve Evropske konvencije koje se odnose na zaštitu podataka. Ovaj dan obilježava se u svim zemljama članicama Savjeta Evrope a Evropska komisija i Savjet Evrope obilježavaju ga kao Evropski dan zaštite podataka.
Europska komisija provela je u proteklih godinu dana ispitivanje javnog mnijenja o ovom pitanju.

Preliminarni rezultati ispitivanja „Eurobarometra“ pokazali su da tek nešto više od polovine ispitanika, 52 %, smatra da su njihovi lični podaci u njihovoj zemlji dostatno zaštićeni, a većina, 82%, smatra da je svijest ljudi o zaštiti ličnih podataka u njihovoj zemlji niska.

Rezultati su takođe ukazali da postoji zabrinutost zbog načina na koji se obrađuju osobni podaci.

Gotovo 75 % ispitanika saopštilo je kako se plaše i osjećaju nesigurnost prilikom ostavljanja svojih podatke na internetu.

Više od 50 % ispitanika ima povjerenja u službene institucije koje obrađuju njihove podatke, kao što su medicinske službe i ljekari, osiguravajuće agencije, banke i financijske institucije, poslodavci, policija, socijalno osiguranje, porezne i lokalne vlasti.

S druge strane, manje od 50 % ispitanika vjeruje agencijama za ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, neprofitnim organizacijama, poštanskim agencijama i turističkim agencijama.

Razmjena podataka radi njihove zaštite od ilegalnih aktivnosti ima podršku evropskih građana. Gotovo 75 % ispitanika odobrava praćenje telefonskih poziva u određenim okolnostima ili pod određenim uslovima. Što se tiče kreditnih kartica, s praćenjem se slaže gotovo 70 % ispitanika. Isto tako, samo 15 % ispitanika protivi se praćenju podataka putnika u vazdušnom prometu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s