Početak » Kriminologija » „Razbojništvo“ – opasnost koja vreba i ispred novogodišnjih praznika

„Razbojništvo“ – opasnost koja vreba i ispred novogodišnjih praznika

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja CG - Nikšić

Razbojništva i razbojničke krađe najčešće se događaju u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Izvode se iznenada, i to uz prijetnju ili primjenu sile, tako da žrtve ne uspijevaju pružiti adekvatan otpor. Razbojnici po pravilu traže novac i vrjednije stvari, poput nakita, tehničke opreme, oružja i slično, a građani mogu postati žrtva ovog krivičnog djela na radnom mjestu, ulici, parku, ali i u svojoj kući.

Mogući izgled razbojnika

Kako bi se zaštitili od razbojnika, Defendologija centar predlaže preduzimanje mjera opreza: ulicom hodajte odlučno, što može razbojnika obeshrabriti da vas odabere kao žrtvu, izbjegavajte mračne ulice, parkove, prolaze i parkirališta – iako možda duže traje, bolje ih zaobići i krenuti osvijetljenim i prometnim ulicama, budite oprezni kada na bankomatu podižete novac, pretežno noću, izbjegavajte nositi veću količinu novca u gotovini i nikada ne pokazujte pun novčanik, ključeve automobila pripremite prije nego što dođete do vozila, jednako kao i ključeve stana, ne primajte nepoznate osobe u vozilo i ne sjedajte sami u vozilo s neznancem. Takodje, vodite računa u slučaju da Vam se na vratima stana pojavi nepozanato lice koje traži da usitni novac ili nudi prodaju nekog proizvoda od zlata, dragocjenosti ili vrijednosti.

Izgled razbojništva ili razbojničke kradje

Budući su često meta razbojnika banke, mjenjačnice, kladionice, benzinske stanice, trgovine i druge ustanove, predlažemo i nekoliko savjeta za zaštitu pravnih osoba: uključite tehničke uređaje zaštite (video nadzor, alarmne uređaje i sl.), a ukoliko ih ne posjedujete, razmislite o njihovoj instalaciji, odnosno o angažovanju fizičke zaštite (obezbjedjenje), organizujte siguran transport novca iz vašeg poslovnog prostora, obratite pažnju na sumnjive osobe u prostoru (osobe koje često dolaze a ne kupuju, već samo razgledaju), ne držite veće količine novčanica velikih apoena u blagajni, već ih sklonite na sigurno mjesto u poslovnom prostoru, kod prebrojavanja pazara na kraju radnog dana, zaključajte vrata trgovina i poslovnica te provjerite jesu li sve osobe napustile prostor, poželjno je da u prostoru budu dvije zaposlene osobe radi sigurnosti, a ukoliko imate angažiranog radnika privatnog obezbjedjenja, neka i on bude pažljiv.
Uprkos svim mjerama opreza, uvijek postoji mogućnost da postanetmo žrtva razbojništva. U tom slučaju najvažnije je da ne pružate otpor, pogotovo ako Vam razbojnik prijeti oružjem – ne izlažite se opasnosti i postupajte po njegovim zahtjevima! Pokušajte zapamtiti što više detalja koji bi kasnije mogli pomoći policiji u otkrivanju počinitelja: izgled, ponašanje, govor i boja glasa, odjeća, prijevozno sredstvo i ostalo. Čim to okolnosti dopuste, nazovite policiju. Radi zaštite tragova, prije dolaska policije, nemojte ništa dirati niti se kretati po prostoriji u kojoj se dogodio napad.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s