Početak » Bezbjednost » Ekološki kriminal

Ekološki kriminal

Start here

defendologija-original.jpg

Ekološki kriminal se odnosi na sve radnje kojima se krše odredbe ekoloških propisa i kojima se pričinjava značajna šteta ili ugrožava životna sredina i zdravlje ljudi. Najpoznatije manifestacije ove vrste kriminala javljaju se kao nelagalne emisije ili ispuštanja supstanci u vazduh, vodu ili zemljište, nelegalna trgovina životinjama i biljkama, nelegalna trgovina supstancama koje uništavaju ozonski omotač ili pak opasnim otpadom i sl. Ekološki kriminal donosi veoma visoke profite njegovim počiniocima, teško se otkriva i prouzrokuje izuzetno ozbiljne negativne posledice po životnu sredinu. Danas se on smatra ozbiljnim i široko rasprostranjenim problemom sa kojim se mora boriti na evropskom nivou. U Defendologija centru podstaknuti jednim divnim tekstom SETimes-a koji se može pronaći na internetu moramo se zapitati o stvarnoj ekološkoj svijesti crnogorskih gradjana. Kako se kaže u tekstu : U prvoj rečenici crnogorskog ustava stoji da je „Crna Gora građanska, demokratska i ekološka država“. Ipak, dvadeset godina posle proglašenja tog ustava, ta zemlja i dalje je sporadično zatrpana smećem, improvizovanim deponijama i još gorim prizorima.
Na godišnjicu crnogorske državnosti, 20. septembra, vlasti su priznale da na polju ekologije ne ide baš sve sjajno.
„Koncept ‘ekološke države’ postoji samo na papiru“, rekla je predstavnica UNDP Kristin Blokus medijima ranije u toku godine, prilikom posete Crnoj Gori međunarodne delegacije sastavljene od predstavnika UN, UNDP i EU.
Ta zemlja još uvek nema postrojenje za reciklažu otpada, a gotovo svaki grad nudi lokalne primere ekoloških problema.

Ekološki kriminal

Prema zvaničnim državnim podacima, u Crnoj Gori se svake godine proizvede ukupno 193.148 tona otpada. Od toga se prikupi samo polovina, tek 96.574 tone. Među gorućim ekološkim pretnjama su aluminijumski kombinat u Podgorici iza kog se širi crveni industrijski mulj i deponija industrijskog otpada; Željezara Nikšić koja stvara deponiju industrijskog otpada i koja nema ekološke dimnjake i filtere; brodogradilište u Bijeloj kod Herceg Novog, deponija industrijskog otpada i zagađivač mora; termoelektrana u Pljevljima, sa deponijom otrovnog pepela i industrijskog otpada; i ugljenokop u Pljevljima, koji stvara industrijsku maglu i zagađuje rijeku. Slučaj koji, kako kritičari kažu, lokalne vlasti godinama ignorišu je područje zvano Vasove vode kod Berana, u severnoj Crnoj Gori, gde lokalna kompanija za prikupljanje otpada baca svoje tovare na izvoru petnaest izvora pijaće vode.
Pre godinu dana, Nacionalni park Skadarskog jezera bio je na rubu ekološke katastrofe, pošto su poplave izbacile tone smeća na obale. Jezero je spašeno zahvaljujući brzoj reakciji ekološkog pokreta.
Koncept evropskog ekološkog krivičnog prava čvrsto je ustanovljen usvajanjem
Direktive 2008/99/EC o zaštiti životne sredine kroz okvire krivičnog prava.Evropska komisija je, vođena idejom o nužnosti uspostavljanja minimuma standarda u prevenciji i sprečavanju ekološkog kriminala, još u martu 2001 godine podnela predlog pomenute direktive na razmatranje i usvajanje Evropskom savetu7. Suština predloga se sastojala u namjeri da se države članice obavežu da će ozbiljne, namerne ili nehatne, povrede ekoloških pravnih propisa Evropske unije tretirati kao krivična dela8, jer se jedino primjenom krivičnog prava može uticati na efikasniju primjenu ekološkopravnih normi. Ovakav pristup je iz korena menjao tradicionalni model sprovođenja i primene Evropskog ekološkog prava, koji je počivao na principu da evropske ekološka regulativa stvara pravne norme ali države članice zadržavaju slobodu izbora načina kako će ih na
svojim teritorijama implementirati, odnosno na koji način će sankcionisati povrede tih normi.

Ekološki kriminal

Ekološko pravo Evropske unije je staro više od 30 godina. Za to vrijeme je stupilo na snagu preko 200 direktiva koje regulišu pitanja zaštite životne sredine koje, međutim, još uvijek nijesu „pokrile“, odnosno pravno zaštitile sve postojeće oblasti u domenu pomenute problematike.
Više od dvadeset godina kriminolozi, pravnici i sociolozi ukazuju na neophodnost
intenzivnog sprečavanja, suzbijanja i sankcionisanja ekološkog kriminala. Istraživači, političari, ekolozi i različite grupe građana izražavaju zabrinutost zbog djelatnosti i aktivnosti koje suštinski štete prirodi i životnoj sredini. Kada građane pitate šta misle o problemima promjene klime, otpada ili zagađenja vazduha i vode, jasno iskazuju svoju želju za većim stepenom zaštite – što znači da žele usvajanje i sprovođenje zakona koji će
im garantovati zdrav i bezbjedan život u svom prirodnom okruženju. Dakle, svaki vid zagađenja životne sredine je neželjena društvena pojava koja u svojim ekstremnim oblicima postaje krajnje opasna ili pogubna. Kada pređe granicu društvene tolerancije zalazi u zonu opšte društveno opsanih radnji i više ne može biti sankcionisana društvenom osudom, već iziskuje intervenciju države a na teritoriji Evrope i same Evropske unije. Ova intervencija se ogleda u stvaranju pravnog okvira (na nacionalnom i nadnacionalnom nivou) za zaštitu životne sredine i sankcionisanju svih akata koji su u suprotnosti sa tom vrstom pozitivnopravnih normi.

Advertisements

1 komentar

  1. agroekonomija kaže:

    Mnogo što-šta postoji samo na papiru. Dok se svest građana ne podigne edukacijom na viši nivo i dok se ne budu primenjivale velike kazne za narušavanje životne sredine, nećemo se pomeriti daleko po ovom pitanju.

    http://agroekonomija.wordpress.com/2011/02/22/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s