Početak » Bezbjednost » Alkoholizam djece i njegove posljedice

Alkoholizam djece i njegove posljedice

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja "Defendologija" -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja "Defendologija" -Nikšić

Alkohol narušava zdravlje mladog čovjeka i sprečava njegov normalan fizički i psihički razvoj. Rano nastaju organski poremećaji i vegetativne smetnje. Vrlo brzo će nastati poremećaj ličnosti: kapricioznost, netrpeljivost, razdražljivost, gubitak toplih emotivnih odnosa prema roditeljima i starijim osobama, zanemarivanje dužnosti prema zajednici.

Zabranjeno je služenje pića maloljetnim licima

Zabranjeno je služenje pića maloljetnim licima

Alkoholna pića deluju na nervni sistem, parališući njegove više nervne funkcije koje obezbjeđuju fizičku i psihičku kontrolu rada i ponašanja čoveka. Dolazi do oslobađanja nižih centara, što dovodi do dobrog raspoloženja, osećanja snage, doživljaja nečeg lijepog, itd. Zbog ovakvog efekta alkoholna pića se upotrebljavaju umjereno ili u prekomjernim količinama. Ako se pijenje nastavi, onda se kritičnost sasvim smanjuje, pa počinje grubo, socijalno neprihvatljivo ponašanje i čovjek postaje smiješno-žalosna kreatura. U najtežem stepenu pijanstva, usljed paralize nervnih centara, dolazi do poremećaja spretnosti pokreta. Tada nastaje saplitanje jezikom, teturanje, psihička otupelost, a mogu da se jave i kraći ili duži periodi pomućenja svijesti kada se «film prekida» i čovjek se ničeg ne sjeća. Ako se popiju izuzetno velike količine alkohola, naročito ako se to učini naglo, dolazi do akutne paralize vitalnih centara u mozgu i produženoj moždini koja dovodi do teškog trovanja, dubokog besvjesnog stanja a može dovesti i do smrti.
Upotreba alkohola među mladim ljudima može imati ozbiljne posljedice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Među njima su:
Mamurluk: Kada su tinejdžeri mamurni, oni doživljavaju jednu vrstu trovanja alkoholom. Oni postaju dehidrirani i kao rezultat toga, osjećaju se bolesno, imaju glavobolju i postaju razdražljivi.

Slab uspjeh u školi: Tinejdžeri koji koriste alkohol mogu zapamtiti manje od onoga što su naučili. Ovo ima negativne efekte u školi, naročito za vrijeme ispita. Korišćenje alkohola može biti uzrok i rezultat poteškoća u školi. On takođe može sprečiti razvoj drugih vještina, poput odlučivanja, osobnih i društvenih vještina.
Anti-socijalna ponašanja i mentalno zdravlje: Prekomerno pijenje alkohola i pijanke su povezani sa destruktivnim ponašanjem, problemima sa mentalnim zdravljem i trajnim oštećenjem mozga. Umanjuje kritičnost i zato ponašanje postaje nepristojno, događaju se nedozvoljene radnje i izvršenja krivična djela.
Piće, pušenje i uzimanje droge: Tinejdžeri koji piju i puše imaju veću vjerovatnoću da će početi uzimati drogu.
Nesiguran seks: Definitivno postoji veza između pijenja alkohola prije seksa i nekorišćenja kontracepcije. Ovo može dovesti do trudnoće i do povećanog rizika od neke polno prenosive infekcije.
Česta su trovanja alkoholom sa opasnim posledicama.
Prerana smrt: Glavni uzroci smrti između 16 i 25 godina starosti su nesreće, samoubistva i nasilje. Alkohol je često uključen u ovim slučajevima.

Alkohol mladih ljudi

Postoji mnogo znakova koji ukazuju na to da maloljetno lice možda pije:
Miriše na alkohol.
Želi da ostane kod prijatelja, naročito posle zabave ili žurke.
Odjednom koristi osveživače daha ili često pere zube.
Koristi previše parfema ili losiona posle brijanja.
Postaje vrlo tajanstven (više nego obično).
Odsustvo koordinacije u govoru i u pokretima.
Postao je razdražljiv, buntovan ili mrzovoljan.
Promenio je obrazac spavanja ili je umoran tokom dana.
Odsustvo interesa za bilo šta.
Dobijanje slabijih ocjena i bježanje iz škole.
Posuđivanje novca.
Krađa i laganje.

Advertisements

2 komentara

  1. Ilok kaže:

    Svaka čast na ovakvom sajtu

  2. Blic kaže:

    Istina je sve ovo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s