Početak » Bezbjednost » Trgovina ljudima zahtijeva podršku svih subjekata u društvenoj zajednici

Trgovina ljudima zahtijeva podršku svih subjekata u društvenoj zajednici

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić


Trgovina ljudima je globalni problem, dio organizovanog kriminala i jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, koji je posljednjih godina prepoznat gotovo u svim državama svijeta, pa i kod nas. To je zločin protiv čovječnosti, integriteta i dostojanstva čovjeka, i ujedno predstavlja jedan od najkompleksnijih problema kako manje razvijenih, tako i najbogatijih zemalja regiona i svijeta.
Trgovina ženama
Prema istraživanjima sprovedenim na globalnom nivou procjenjuje se da 600 000 – 800 000 žena, djece i muškaraca svake godine postanu žrtve trgovine ljudima.
Trgovina ljudima
Trgovina ljudima je jedna od tri najprofitabilnije kriminalne djelatnosti (pored trgovine drogom i oružjem). Zarada ostvarena od trgovine ljudima procjenjuje se na 7–60 milijardi dolara godišnje, a po nekim procjenama i do 507 milijardi dolara godišnje.
Žrtve trgovine ljudima su najčešće osobe koje su najranjivije, najsiromašnjije, čija su ionako skromna prava najčešće ugrožavana. Najbrojnija grupa su žene, zatim slijede djeca, ali svakako ima i muškaraca koji su žrtve trgovine ljudima.

S tim u vezi svi društveni subjekti moraju podržati rad Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, na sve neophodne načine. Takodje, mediji moraju upozoravati posebno mlade ljude da povećaju pozornost u odnosu na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima. Iz Defendologija centra podsjećamo na postojanje SOS linije za žrtve trgovine ljudima sa brojem 11 6666, putem koje, 24 časa, besplatno i anonimno, pozivom sa svih mreža u Crnoj Gori možete prijaviti postojanje sumnje na izvršenje ovog krivičnog djela ili dobiti više informacija o samom fenomenu trgovine ljudima i službama za pomoć.
Prijavi trgovinu ljudima

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s