Početak » Bezbjednost » Maloljetnička delinkvencija u smanjenju u Nikšiću

Maloljetnička delinkvencija u smanjenju u Nikšiću

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Službenici Područne jedinice policije Nikšić, u poslednje tri i po godine, registrovali su 237 krivičnih djela počinjenih od strane 170 maloljetnih lica, rekao je za „TV Nikšić “ službenik Uprave policije – PJ Nikšić mr.sci. Slavko Milić gostujući u emisiji „VINK“ dana03.12.2011 godine. U istom periodu policija je evidentirala i 68 prekršaja koje je počinilo 65 maloljetnih lica. Krivična djela u izvještajnom periodu izvršilo je i čak dvanaestoro djece i šest maloljetnica. Milić ističe da je po broju izvršenih krivičnih djela prošla godina bila u fokusu pažnje, kada su u referatu gdje je on zaposlen registrovano 112 krivičnih djela počinjenih od 63 maloljetnika i čak devetoro djece.
-U 2010. godini devet lica starosti do 14 godina izvršila su neko od KD, 26 maloljetnika starosne dobi od 14-16, a 37 od 16- 18 godina. Od ukupnog broja maloljetnih lica kao izvršioca KD dvije su pripadnice ženskog pola koje su izvršile KD ugrožavanja sigurnosti i krađu. Dvanaest maloljotnih lica u prošloj godini napravilo je devet prekršaja Zakona o javnom redu i miru-fizički napad i jedan prekršaj drsko ponašanje i grubo vrijeđanje, naveo je Milić.
Četrdesetpet maloljetnika i dva djeteta u 2009. godini počinilo je 60 krivičnih djela. U tom periodu registrovano je jedno ubistvo, zatim ubistvo u pokušaju i ubistvo u pokušaju pomaganjem, deset teških krađa, osam krađa, isto toliko KD laka tjelesna povreda, pet razbojništava, tri KD nasilničko ponašanje, te pored ostalih i po jedno KD nasilje u porodici, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i jedno KD iz člana 347 Krivičnog zakonika Crne Gore-nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi. Od ukupnog broja maloljetnih lica kao izvršioca krivičnih djela bile su dvije žene koje su izvršile tri djela od čega jedno teška tjelesna povreda. Pretprošle godine nikšićka policija evidentirala je i 33 prekršaja koja su počinili 31 maloljetnik. Tokom 2008. godine, registrovali su 42 KD koja su počinila 41 maloljetnik, odnosno njih 14 starosti od 14-16 godina, 27 od 16- 18 godina i jedno dijete starosti do 14 godina. U tom periodu registrovali su jedno ubistvo u pokušaju, sedam teških i pet KD laka tjelesna povreda, ali i četiri KD nasilja u porodici, šest teških krađa, te tri KD koja se odnose na nasilničko ponašanje. Dvije maloljetnice u 2008. godini počinile su, ističe Milić, dva krivična djela- nasilničko ponašanje i KD ugrožavanje sigurnosti, dok je policija registrovala i 18 prekršaja počinjenih od strane 15 maloljetnika. Ohrabrujući podaci su zabilježeni za pet mjeseci ove godine, jer je policija registrovala svega 24 KD počinjenih od 22 maloljetnika, kao i sedam prekršaja koja su počinila sedam maloljetnih lica.
– U prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prethodne evidentirano je značajno smanjenje broja krivičnih djela koja su izvršili maloljetnici i to za oko 61 odsto. Istovremeno, registrovano je i smanjenje broja maloljetnih izvršilaca krivičnih djela za oko 40 odsto. U navedenom periodu maloljetnici su najčešće bili izvršioci krivičnih djela protiv imovine, odnosno u 73 odsto slučajeva. Značajan doprinos smanjenju stope kriminaliteta, kada je u pitanju maloljetnički kriminalitet, dali su policijski službenici PJ Nikšić sprovođenjem niza planskih aktivnosti u okviru projekta „Rad policije u zajednici“, kroz pojačane preventivne djelatnosti na suzbijanju maloljetničkog kriminaliteta, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad, NVO, upravama škola i drugim državnim subjektima koji se bave ovom problematikom sa kojima PJ Nikšić ima dobru saradnju.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s