Početak » Bezbjednost » Saopštenje Defendološkog centra povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Saopštenje Defendološkog centra povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Ujedinjene Nacije su na Generalnoj Skupštini 14. oktobra 1992. godine, proglasile 3. decembar Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. 3. decembra, širom svijeta, pogotovo u zemljama članicama Ujedinjenih nacija, obilježava se ovaj dan. Sa porastom svjetske populacije, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj ljudi sa invaliditetom stalno raste. Prema posljednjim procjenama u Crnoj Gori ima ih oko 60.000 što svakako govori samo po sebi na značaj koji jedno društvo mora pridavati ovoj populaciji stanovništva.

Obilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ima za cilj promovisanje razumijevanja pitanja invaliditeta, prava osoba s invaliditetom i dobrobiti koje društvo može imati od integracije ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života zajednice. Ovaj dan pruža mogućnost da se intenziviraju aktivnosti, kako bi se postiglo potpuno učešće osoba s invaliditetom i jednak tretman njihovih prava u društvu.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, kako su to definisale Ujedinjene Nacije, je “Zajedno za bolji svijet za sve nas: uključimo i osobe sa invaliditetom u njegov razvoj”.

Osobe s invaliditetom se nalaze u nepovoljnijem položaju u društvu i suočene su sa stigmom i diskriminacijom. One ostaju marginalizovane, neproporcijalno siromašne, i često nezaposlene. Nadalje, osobe s invaliditetom su isključene iz društvenih i političkih procesa i bez glasa u pitanjima koja se tiču njih i njihovog društva.

Centar za bezbjednosna, sociološka, kriminološka istraživanja poziva sve dobronamjerne gradjane da pomognu osobama sa invaliditetom za njihovo bolje sjutra.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s