Početak » Bezbjednost » Novi posrednici u rješavanju alternativnih sporova

Novi posrednici u rješavanju alternativnih sporova

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Posredovanje (medijacija) je postupak kojim stranke uz pomoć jednog, ili više posrednika, mogu riješiti sporove. U postupku posredovanja svaka od strana iznosi svoj stav i mišljenje i tokom postupka, uz pomoć posrednika, sagledava svoje pozicije i interese u nastojanju da postigne najpovoljnije rješenje koje je prihvatljivo za sve strane. Vrijednost posredovanja je u promovisanju ideje mirnog, nenasilnog rješavanja sporova, tolerancije i međusobnog razumijevanja.
Posredovanje nema obavezujući karakter, te strane mogu od ovog postupka odustati u bilo kojoj fazi. Posrednik ne može nametnuti rješenje, niti donijeti odluku, već njegova uloga je da olakša postupak, kako bi strane same sporazumno došle do rješenja problema. Posredovanje može biti primijenjeno u bilo kojoj fazi postupka- prije nastanka spora, nakon nastanka spora, pa čak i u žalbenom postupku.
Trajanje posredovanja je vremenski ograničeno, čime se skraćuje dugotrajno vođenje sporova s neizvjesnim ishodom.
Posredovanje kao postupak mirnog rješavanja spora je samo dopuna sudskom sistemu, a ne njegova zamjena. Ukoliko se u postupku medijacije ne postigne sporazum između strana u sporu, stranke se mogu vratiti sudskom postupku.
Za razliku od sudskog postupka, posredovanje je značajno kraće i ekonomičnije, gdje stranke aktivno učestvuju i dogovorom dolaze do zadovoljavajućeg rješenja. Dok se u sudskom postupku vodi računa samo o pravnim pozicijama stranaka, u postupku posredovanja u obzir se uzimaju interesi stranaka, koji mogu biti određeni i vjerskim, kulturnim i drugim faktorima.
Opredjeljenje stranaka za posredovanje je zato dobro iz više razloga, a to su:
Brže rješenje spora (traje nekoliko dana, ili sedmica);
Sve strane dobijaju;
Stranke zajedno dolaze do rješenja;
Pristupačnije je i jeftinije;
Sve informacije ostaju povjerljive;
Rješenje je postojano, a odnosi ne bivaju narušeni;
Stranke određuju pravila;
Uzimaju se u obzir lične vrijednosti, kultura, običaji i tradicija.
U periodu od 26. do 29. oktobra, u prostorijama Uprave za kadrove, a uz saradnju Centra za posredovanje i kancelarije UNDP-a u Podgorici, održana je obuka po programu osnovne obuke posrednika Ministrarstva pravde Crne Gore, za polaznike sa područja Glavnog grada.
Polaznici obuke su se upoznali sa pojmovima alternativnog rješavanja sporova, vrstama posredovanja, zakonodavnim okvirom, načelima i etičkim pitanjima u posredovanju, kao i vještinama i fazama ovog procesa. Po završetku obuke, učesnici su dobili sertifikat, čime su postali kandidati za eventualno dobijanje zvanja posrednika, koje dodjeljuje Ministarstvo pravde.

obuka_posrednika

U Miločeru je u periodu od 24. do 27. novembra, uz saradnju Centra za posredovanje i kancelarije UNDP-a u Podgorici, održana još jedna obuka po programu osnovne obuke posrednika Ministrarstva pravde Crne Gore, ovog puta za polaznike koji dolaze sa područja van Podgorice.
Četvorodnevna obuka, na kojoj su predavači bili direktor Centra Miroslav Knežević i Danijela Vukčević su, kao i na prethodnoj obuci, učesnike upoznali sa pojmovima i benefitima posredovanja, kao i sa samim procesom i fazama ovog vida alternativnog rješavanja sporova.

Obuka_novih_posrednika_Milocer
Učesnici su uspješno završili obuku, nakon koje su im podijeljeni sertifikati, čime su, podsjećamo, stekli uslove za eventualno dobijanje zvanja posrednika, koje dodjeljuje Ministarstvo pravde.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s