Početak » Bezbjednost » Алкохолизам проблем свих генерација.

Алкохолизам проблем свих генерација.

Start here

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Defendologija -Nikšić

Алкохолизам представља тип болести зависности, али и веома раширен и сложен социјални проблем, имајући у виду узроке, масовност, израженост и социјалне посљедице.

Три основне карактеристике алкохоличара су:
• дуготрајно, неконтролисано пијење праћено проблемима,
• психичка и/или физичка зависност од алкохола,
• здравствене (физичке и психичке) и/или социјалне (породичне,
професионалне) компликације.

Алкохол има одређена физиолошка својства која дјелују на биопсихолошке и физиолошке процесе у организму. Физиолошки ефекти узимања алкохола зависе од унијете количине, као и одосјетљивости појединих дјелова централног нервног система на његове ефекте.Концентрација алкохола у крви изражава се у промилима. Горња дозвољена граница је 0,5 промила. Све концентрације преко ове вриједности утичу на опадање психофизичких способности особе.

Вриједност од 0,5 до 1,0 промила изазива припитост. Код 1,0 – 1,5 промила јављају се јасни знаци пијанства. 1,5 – 2,5 промила представља озбиљно пијанство које карактерише продужено вријеме реаговања, пад концентрације, мишљење и разумијевање су отежани, изражена је некритичност у расуђивању, покрети су успоренији и непрецизни, видно поље се сужава… Концентрација од 2,5 до 3,5
промила припада групи веома тешког пијанства. Пијанац се заноси у ходу, говор је отежан – „заплиће језиком“, говори неповезано – „дави са причама“, поспан је, дисфоричан… Пијанство са 3,5 – 4,5 промила алкохола у крви доводи до коматозног стања.
Пијанац губи свијест и постоје озбиљне здравствене тешкоће које изискују стручну медицинску помоћ. Смртоносне дозе алкохола су од 4,5 – 5,0 промила. Смрт најчешће наступа због парализе центра за дисање у продуженој мождини и/или колапса кардиоваскуларног система. Ради се о оквирним вредностима, али треба имати у виду и индивидуалне разлике које зависе од више фактора, али је исход скоро увијек исти. Алкохолизам код младих проблем је број један што се зависности иче. Базирана је на чињеници да је алкохол веома лако доступан младима и да је толеранција према пијењу код младих веома висока. До првог контакта са алкохолом, у просјеку, долази у 13,5 година,при чему је најраније у четвртој години живота, а најкасније у двадесетој години. Истраживања вршена деведесетих година показују да око 50% средњошколаца има искуства са пијењем алкохола (48% девојчица и 52% дечака).

Проблематика данашњице је политоксикоманија – појава коју карактерише комбиновање различитих наркотичких средстава и алкохола. Све чешће се комбинује пушење марихуане и пијење алкохола или узимање кокаина и алкохола. Млади често мијешају алкохол и таблете како би брже и са мањом количином алкохола постигли жељену омамљеност.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s