Početak » Bezbjednost » Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Start here

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava i u Crnoj Gori. U suzbijanju porodičnog nasilja Zakon će odigrati važnu ulogu. Novine, kao što su zaštitne mjere: udaljenje iz stana, zabrana uznemirivanja, zabrana približavanja, obavezno liječenje od zavisnosti i obavezan psihosocijalni tretman, pomažu da se spriječi dalje maltretiranje i uznemiravanje žrtve. U odnosu na prethodni zakon, poboljšan je položaj žrtve.

Do sada su u praksi u Crnoj Gori, podnošene samo krivične prijave nadležnom tužilaštvu i to onda kada je tužilac procijenio da ona sadrži elemente krivičnog djela. U slučajevima kada elemenata bića krivičnog djela nije bilo, postupak policije svodio se na upozorenje počinioca i te prijave su bile arhivirane. Ovim zakonom se sve prijave – događaji mogu tretirati kao prekršaj, jer su u čl 8 istog zakona jasno i precizno definisani oblici nasilja. Zato za nas ne postoji dilema da li ima prekršajnog djela ili ne onda kada nema elemenata krivice.

Nasilje u porodici je precizno definisano u Krivičnom zakonu i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. Tim Defendologija centra uvijek pokušava da supružnike izmiri ako je to moguće i ukaže na negativne posljedice njihovog ponašanja, naročito ako se svađa dešava u prisustvu djece, i gdje nema nasilja gdje je prijavljivanje obavezno.

Kao objašnjenje zašto nijesu odmah prijavile nasilje, žrtve navode: malu djecu, strah, osjećaj krivice, materijalnu zavisnost, osjećaj stida, nedostatak samopouzdanja i podrške njihovih bližnjih. Nekada je razlog i to što nasilniku žele pružiti šansu da se promijeni. A kad ni to ne uspije, žrtva obično dođe u policiju i prijavi događaj. Iz razgovora sa žrtvom policija saznaje da nasilju često prethode razgovori koji prerastu u svađu, a nerijetko se završe fizičkim napadom. To pokazuje da je žrtva istovremeno izložena različitim oblicima nasilja.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s