Početak » Opšta kategorija » Defendologija obilježila svjetski dan djeteta

Defendologija obilježila svjetski dan djeteta

Start here

Crna Gora kao i mnoge zemlje širom svijeta, obilježavaju Svjetski dan djeteta, u okviru godišnjice potpisivanja Konvencije UN o pravima djeteta iz 1989 godine.

Ovom Konvencijom, Međunarodna zajednica je zvanično utvrdila posebna prava djeteta.

Donijet je i veliki broj Deklaracija, kojima se utvrđuju konkretna prava, međutim, smatramo da i pored njihovog postojanja, mnogadjeca u svijetu nijesu sačuvani od raznih oblika nasilja, diskriminacije i zlostavljanja.

S obzirom da je Crna Gora 2006.godine ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta, smatramo da ima moralnu i pravnu obavezu da svakom djetetu omogući slobodno i pažnjom obilježeno djetinjstvo.

Svakodnevni medijski natpisi o slučajevima nasilja na djecom, opominju da je nasilje nad djecom sve učestalije, te stoga smatramo da je obezbjeđivanje sigurnosti i zaštite djece jedino moguće sprovođenjem mjera prevencije, kao i edukacijom i boljom informisanošću građana kroz medije o preventivnim mjerama i sistemima zaštite.

Takođe, naš edukativni sistem treba što prije prilagoditi potrebama djeteta, a ne predavača i program treba oplemeniti časovima o toleranciji, ljudskim i pravima djeteta.

Isto tako, smatramo da se zakonske kazne propisane za nasilje nad djecom moraju povećati.

Povodom svjetskog dana djeteta u Defendologija centru u Nikšiću obilježen je dan djeteta na kojem su za sada prisustvovali samo osnivači Centra za bezbjedonosna i sociološka istraživanja „Defendologija Nikšić“.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s