Početak » Opšta kategorija » ZAPITAJMO SE KOLIKI JE UTICAJ PORODICE NA OVLADAVANJE ADOLESCENCIJOM

ZAPITAJMO SE KOLIKI JE UTICAJ PORODICE NA OVLADAVANJE ADOLESCENCIJOM

Start here

Kada dvoje postanu troje, mijenja se ravnoteža u raznim sferama porodičnog života, tada postoju značajnije obaveze, odgovornosti a privatnost i anonimnost odlaze u drugi plan.
Savladavanje adolescencije je glavna borba jedne porodice, i možda jedan od najvažnijih stadijuma u samom razvoju porodice. Za mnoge ljude adolescencija nije samo stadijum životnog ciklusa – već „aktuelna bolest“. U periodu sa mladim ljudima sve može da postane problem (novac, ishrana, prijatelji, škola, seks, idoli i sl. ). Adolescenti otvaraju porodicu za čitav niz novih vrijednosti jer dovode nove prijatelje i donose nove stavove u porodicu, tada najčešće roditelji ne mogu da zadrže potpuni autoritet.

Adolescenti prolaze kroz mnoštvo prikrivenih kriza identiteta odvlačeći za sobom svoje porodice kroz periodične faze stresa. Roditelji najčešće i sami u kratkom vremenskom periodu osciluju izmedju pokušaja „guranja“ od sebe i ponovnog privlačenja, gdje eskalacija sukoba kulminira do te mjere da roditelj svome djetetu kaže: „Odlazi i nemoj se više nikada vraćati“, nakon čega ga rditelji u kratkom roku mole i preklinju da se ponovo vrati. Adolescenti veoma često zbunjuju svoje porodioce zato što su, povremeno, provokativni, testirajući sve moguće granice autoriteta, a sljedećeg trenutka su nalik na djecu i ponašaju se zavisno. Uobičajena greška roditelja je što na djecu gledaju kao na osobe koje im nijesu ravne u donošenju sudova i prihvatanju odgovornosti.
U adolescenciji je prihvaćen model u kojem se vjeruje da djeca sebe vide kao čovjeka koji je dvije godine stariji od stvarnog aktuelnog biološkog uzrasta, a roditelji tu istu djecu gledaju kao dvije godine mladju od aktuelnog biloškog uzrasta, tako da se taj jaz izmedju roditelja i djece mora u korist porodice što prije prihvatiti.
U adolescenciji, dosta često, kod ljudi koji se profesionalno bave djecom „neprihvatljivog“ ponašanja pojavljuju se maloljetnici destruktivnog ponašanja ili sa razvojnim teškoćama, čija destruktivnost se ispoljavaju kroz nepodnošljivo i neodgovarajuće ponašanje, galamu, nekomunikaciju, nasilje prema mladjim ukućanima od sebe, skitnja, demonstrativno napuštanje zajedničkih trenutaka, izraženo seksualno ponašenje, samopovredjivanje, udaljenje od kuće, vršnjačko nasilje ali i neki teži oblici protivpravnog ponašanja. Važno je napomenuti, a to važi za sve životne cikluse porodice, da treba razlikovati razvojne teškoće od disfunkcionalnosti.
Veoma često, usljed prikrivene a kasnije i javne borbe izmedju njih, roditelji pokušavaju da urazume adolescenta na njegovo neprihvatljivo ponašanje što izaziva njegov bijes i neprihvatanje savjeta roditelja. Roditelji tada dosta često očekuju od trećih lica da im pomognu i na samom kraju dolaze institucije sistema. Medjutim, veoma je važno pomoći adolescentu, ali ne sa jednom od ovih karika, nego udruženim snagama. Neki adolescenti posjeduju neobjašnjivu vještinu da okreću jednog roditelja prema drugom, dijeleći ih na roditelja „progonioca“ i roditelja „spacioca“, u onoj mjeri spasioca dok to adolescentu odgovara, nekada vještine adolescenta idu i do te mjere da on pretstavlja glasnogovornika jednog od roditelja, za komentare za koje se roditelj ni u snu nebi usudio da ih sam izgovori, takav pakt pretstavlja samo zamku za tog adolescenta ali i za porodicu. Dakle, porodica mora pretstavljati za adolescenta osobenu društvenu grupu, koja pruža pored niza osobenosti generacijsku povezanost i permanentnost, porodični odnos i odnos cjelovitosti, emocionalni intenzitet, kvalitativne ciljeve, altruizam ali i vladavinu njegovanjem. Za vrijeme adolescencije posebno su djevojčice rastrzane izmedju identifikacije sa majkama i očevima. Pobuna protiv roditelja je samo jedan od načina na koji adolescenti razvijaju svoj identitet. Obično odnos otac/kćerka može biti opterećen teškoćama zbog plašljivosti od nadolazeće seksualnosti kod djevojčica, koja se ispoljava nedmjerenosti u komunikaciji, što predstavlja grešku roditelja.
Nekada se i moramo zapitati da li je maloljetnik taj koji uvijek dovodi do problema i o tome moramo razmisliti? Takodje, postoji i niz drugih oscilacija u adolescenciji, o kojima bi trebalo govoriti mnogo duže ali u ovom dijelu teksta za to nemamo prostora, pa je fokus samo stavljen na našu ličnu „budnost“ o značaju porodice i adolescenata u njoj, kao i postavljanje pitanja, kome, kada i kako se možemo obratiti za pomoć a da ta pomoć bude ekonomična. Kako ne lutati od pojedinaca do institucija, od institucija do adolescenata i ko zna gdje sve, kako bi naišli na svrsishodnu pomoć. Tajne u porodici ne bi trebalo biti, ona takodje pretstavlja veliku prijetnju za stabilnost porodice. Nema mnogo porodica koje nemaju tajne, takve tajne se mogu odnositi na prošle i sadašnje dogadjaje: alkoholizam, ljubavne afere, bolest, samoubistva i slično. Kod tajni je fascinantno to što su one manje više poznate svima u porodici. Ali pošto se u porodici o njima nikada ne priča, svako pretpostavlja da je ona ili on jedini koji tajnu zna. A jedina „tajna“ koja stvarno postoji jeste – da niko ne zna da svi znaju. Dakle, veoma je važno za sve nas kao ljude koji bi trebali biti privrženi porodici da se pridružimo porodici i to najčešće pretstavlja najsloženiji korak, ali veoma često i donosi uspjeh, jer to mora biti Vaš domaći zadatak, ali i domaći zadatak institucija sistema. Značajna eskalacija promjena u životu porodica ima mnogo različitih uzroka. Medjutim, neki uzroci moraju pretstavljati značajan fokus posmatranja društva i na te uzroke država mora obratiti posebnu pažnju.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s